İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), Türkiye kimya sanayisini geleceğe taşımak için Vizyon 2030 stratejisi doğrultusunda bir adım daha attı. Türkiye'de daha önce yapılmamış test ve analizler için akredite laboratuvarlara, yeni nesil start-up projeleri için kuluçka merkezine ve yüksek katma değerli yerli ürünler için Ar-Ge faaliyetlerine ev sahipliği yapacak Kimya Teknoloji Merkezi resmen kapılarını açtı. İKMİB Başkanı Adil Pelister mikrofonlarımıza Kimya Teknoloji Merkezi ile ilgili detayları ve 2025 hedeflerini aktardı.
İKMİB Başkanı Adil Pelister, merkezin açılışında mikrofonlarımıza şu açıklamalarda bulundu:
"İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak yönetim kurulumuz ve çalışma arkadaşlarımızla uzun yıllardır üzerinde çalıştığımız teknoloji merkezini açmaktan dolayı çok heyecanlıyız ve mutluyuz. Kimya sektörümüz başta olmak üzere diğer sektörlerimize de hizmet edecek olan bu merkez, sektörümüzün geleceğine ışık tutacak. 7.500 metrekarelik alan içinde 1.650 metrekaresi kuluçka merkezi olarak ayrılmış durumda. Bunun yanı sıra start-up alanları, işlem kütüphanesi ve sosyal alanlar da mevcut. Merkezimizde sektörlerimizin ihtiyacı olan test ve analizleri gerçekleştireceğiz. Ayrıca uluslararası geçerliliğe sahip sertifikalar vereceğiz. Böylelikle ihracatçılarımızın tüm test, analiz ve sertifika ihtiyaçlarını karşılayacağız. Bu merkezin kimya sektörümüz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum."
İhracat Hedefleri: "2025'te 35 Milyar Dolar"
2024 yılı Ocak-Kasım döneminde kimya sektörü 28,1 milyar dolarlık ihracatla yılın en çok ihracat yapan sektörlerinden biri oldu. Başkan Pelister, kimya sektörünün ihracattaki rolü ve hedefleri hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:
“Geçen yıl toplamda 30,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmiştik. Bu yıl hedefimiz yaklaşık 31 milyar dolara ulaşmak. 2025 yılı için belirlediğimiz hedef ise 35 milyar dolar. Dünya genelinde yaşanan olumsuzlukların azalmasını bekliyoruz. Rusya-Ukrayna savaşı, Orta Doğu’daki karışıklıklar ve diğer krizler sona erdiğinde hem kimya sektörümüz hem de ülkemizin ihracatı hissedilir şekilde artacaktır."
Kimya Teknoloji Merkezi’nin bu hedeflere katkı sağlayacağını belirten Pelister, "Özellikle Avrupa’ya yapılan ihracatlarda talep edilen sertifikaların sağlanması ve ölçek büyütülmesi için büyük bir fırsat sunacağız. Her geçen yıl bu merkezin işlevselliği artacak ve sektörümüz için stratejik bir avantaj sağlayacak." dedi.
Kimya sektörünün finansmana erişiminde karşılaştığı sorunlara değinen Pelister, reeskont kredileriyle ilgili yapılan düzenlemeler hakkında "Uzun zamandır beklediğimiz bir gelişme olarak Reskons kredilerinin limiti artırıldı. Günlük 400 milyon TL olan miktar 4 milyar TL’ye çıkarıldı. Ayrıca döviz kredilerinde 21.400 kredi seçeneği sunulacak. Faiz oranlarının düşmesiyle birlikte ihracatçılarımız için finansmana erişim kolaylaşacak. Bunun yanı sıra kredi teminat mektuplarının oranlarının düşürülmesini talep ediyoruz. Şu anda 100 birim kredi için 150 birim teminat mektubu isteniyor. Bunun kredi miktarıyla eşit hale getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
Merkez Bankası’nın faiz indirimlerini değerlendiren Pelister, şunları söyledi:
"Faizlerin düşmesi, Finansmana erişim kolaylaşarak firmaların ölçeklerini büyütmelerine destek sağlayacaktır. Bu indirimlerin devam etmesini bekliyoruz. Önümüzdeki aylarda faiz oranlarının daha da düşmesi, ihracat hedeflerimize ulaşmamızda önemli bir rol oynayacak."
İKMİB Başkanı Pelister, Kimya Teknoloji Merkezi’nin sektöre katkısına dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu merkezle birlikte sadece test ve analiz değil, Ar-Ge, inovasyon ve iş birliği imkânları da sağlanmış olacak. Katma değerli üretimin artması ve ihracat hacmimizin büyümesi için bu tür yatırımlar kritik öneme sahip. Kimya sektörümüz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum."