Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çalışanların alım gücünün kalıcı olarak artması için fiyat istikrarının önemine dikkat çekti. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Şimşek, asgari ücret artış oranlarının enflasyonun üzerinde olduğunu vurguladı ve hükümetin ekonomi politikalarının sürdürülebilir büyüme ile gelir dağılımında adalet sağlamayı hedeflediğini ifade etti.
Şimşek, ekonomik programlarının nihai hedefinin sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil gelir dağılımı olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:“Çalışanlarımızın alım gücünün ve refahının kalıcı olarak artması için fiyat istikrarı ön koşuldur. Hükümetlerimiz döneminde daima çalışanlarımızın yanında olduk. 2005-2024 döneminde istihdamı 13,7 milyon kişi artırdık, yani yıllık ortalama 680 binin üzerinde ilave istihdam sağladık. Programımızı uygulamaya başladığımız Haziran 2023’ten bugüne kadar istihdam artışı 1,4 milyona ulaştı.”
Asgari ücrete ilişkin veriler paylaşan Şimşek, 2023 yılında enflasyonun %64,8 olarak gerçekleşmesine karşın asgari ücret artışının %107,3 olduğunu ifade etti. 2024 yılı için ise şu değerlendirmeyi yaptı: “2024 yılı enflasyon gerçekleşme beklentisi yaklaşık %45 seviyesindeyken asgari ücret %49,1 arttı. 2003-2024 döneminde yıllık ortalama büyüme %5,3 iken asgari ücrette reel artış %5,6 gerçekleşti.”
Bakan Şimşek, asgari ücretin dolar bazında ulaştığı seviyelere dikkat çekerek şu bilgileri paylaştı:
- 2002 yılında 112 dolar olan asgari ücretin, ABD enflasyonuna göre bugünkü karşılığı 196 dolardır.
- 2024 yılı için asgari ücret, güncel kurla 620 doların üzerindedir.
- Asgari ücretin dolar karşılığı, 2002 yılı seviyesinin 5,6 katına; ABD enflasyonuna göre düzeltilmiş olarak ise 3,2 katına yükselmiştir.
Şimşek, mevcut asgari ücret seviyesinin Romanya, Bulgaristan, Meksika, Çin, Brezilya, Güney Afrika, Endonezya, Rusya, Mısır ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelere göre daha yüksek olduğunu belirtti.
İş gücü ödemelerinin gayrisafi katma değerdeki payının 2023 yılının üçüncü çeyreğinde %37,6’ya ulaştığını vurgulayan Şimşek, bu oranın 1998’den bu yana en yüksek seviye olduğunu belirtti. Şimşek, son bir yıl içindeki artışın ise 6,1 puan olduğunu kaydetti.
Bakan Şimşek’in paylaşımında, asgari ücret, istihdam artışı ve iş gücü ödemelerine ilişkin grafiklere de yer verildi. Bu veriler, ekonomi politikalarının çalışanlara olan etkisini somut şekilde ortaya koyuyor.
Sonuç olarak, Bakan Şimşek, çalışanların alım gücünün korunması ve artırılması adına fiyat istikrarının kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, hükümetin ekonomik performansına ilişkin olumlu tabloyu ortaya koydu.