Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emre Ballı, sektörün geleceğine dair önemli açıklamalarda bulundu. 2025 yılında dijitalleşme, küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ) destek ve yeşil enerji projelerinin finansmanına öncelik verileceğini belirten Ballı, FKB’nin yönetim vizyonunu detaylandırdı.

Ali Emre Ballı, 2024‟ün finansal kiralama, faktoring, mali, varlık yönetimi ve tasarruf finansmanı gibi alanlarda önemli büyümeler kaydedildiğini belirtti. Bu sektörlerde toplam işlem hacminin 1,35 trilyon liraya, aktif toplamın ise 843,5 milyar liraya ulaştığını ifade etti.

FKB’nin desteklediği finansal kiralama sektörü, özellikle iş ve inşaat makineleri, kara yolu araçları, gayrimenkul, metal işleme makineleri ve enerji projelerinde büyük bir gelişme kaydetti. Faktoring ise KOBİ'lerin likidite ihtiyaçlarına yanıt vererek ekonomik dalgalanmalara karşı dayanıklı bir zemin sundu.

Ballı, finansal teknolojilerin yaygınlaşmasına ve dijital finansman sistemlerinin entegrasyonuna önem verdiklerini belirterek, “2024 yılında kurulan yeni AR-GE merkezi, dijital dönüşüm sürecini destekledi ve paylaşımlı yazılım teknolojilerinin geliştirilmesine olanak sağladı. Finansal kiralama sözleşme tescil sistemiyle üye sayısı 38'e yükseldi” dedi.

Ali Emre Ballı, 2025 yılının Orta Vadeli Program (OVP) ile uyumlu hedeflerle planlandığını belirtti. FKB’nin öncelikleri arasında dijitalleşme projelerinin geliştirilmesi, sürdürülebilir finansal uygulamaların yaygınlaştırılması ve KOBİ’lere yönelik yeni finansman modellerinin uygulanması bulunuyor.

Ballı, 2025 yılında yeşil enerji ve sürdürülebilir yatırımların ön planda olacağını vurgulayarak, ayrık enerji projelerinin finansmanına yönelik özel çözümler üzerinde çalıştıklarını belirtti. “Üye şirketlerimizin küresel rekabet gücünü artırmak için uluslararası işbirlikleri yapmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda, ‘Anadolu Panelleri’ ile KOBİ'lere finansman fırsatları sunmayı hedefliyoruz” dedi.

İTO Başkanı Avdagiç, "Vize Sorunu, Türk iş dünyası için engeller oluşturuyor" İTO Başkanı Avdagiç, "Vize Sorunu, Türk iş dünyası için engeller oluşturuyor"

Döviz kurlarının kontrol altında tutulması ve finansal maliyetlerin düşmesi sayesinde sektörlerin öngörülebilirliğinin artacağını ifade eden Ballı, özellikle yurt dışı kredi temini ve dış ticaret hacimlerinin gelişmesini beklediklerini belirtti.

FKB, üye şirketlerin çevre dostu ve sosyal sorumluluk odaklı yatırımlara yönelik projelerini desteklemeye devam edecek. Ballı, 2025’te Kamu Gözetim Kurumu’nun koşullarını karşılayan üyelerin ilk kez Sürdürülebilirlik Raporlaması yapacağını ve bu süreçte rehberlik sunacaklarını belirtti.

KOBİ'lere daha hızlı ve kolay kredi erişim olanakları sağlamak için dijital platformlar geliştirileceğini söyleyen Ballı, “Kredi Garanti Fonu ve KOSGEB işbirlikleriyle sağlanan kredi olanaklarını yeniden canlandırmayı hedefliyoruz. Bu, sektöre önemli katkılar sağlayacak” dedi.

2025’te tasarruf finansmanı alanında da büyük bir hareketlilik bekleniyor. Alternatif ödeme planları ve dijital finansman çözümleri, tasarrufları artırarak finansal istikrarı destekleyecek.

FKB, 2025’te dijital dönüşümü hızlandırıp KOBİ'lere destek sağlarken, yeşil enerji projelerine odaklanarak tüm paydaşlarıyla sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gerçekleştirme yolunda ilerlemeyi planlıyor. Ballı, özellikle dijital kredi platformları, yapay zeka destekli risk analiz sistemleri ve yeşil finansman projeleriyle fark yaratacaklarını belirtti.

Editör: Sude Yılmaz