Avrupa'da her yıl düzenlenen ambalaj fuarları arasında en büyüğü olan Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı, 29'uncu kez kapılarını açtı. İstanbul Vali Yardımcısı Cengiz Karabulut, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu ile birçok sektör kurum ve temsilcilerinin katıldığı açılış töreninde Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, yaklaşık 120 bin metrekarelik alanda düzenlenen ve 1200'ün üzerinde yerli ve global firma ile firma temsilcilerini ağırlayan fuara 15 bini yurtdışından olmak üzere 80 bin kişiyi aşkın bir katılım beklediklerini vurguladı.
Bölgenin en büyük ambalaj fuarı olan Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı, kapılarını 29'uncu kez açtı. Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) ve RX TÜYAP iş birliğinde sektör derneklerinin destekleriyle düzenlenen fuar İstanbul Vali Yardımcısı Cengiz Karabulut, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu ile birçok sektör kurum ve temsilcilerinin katıldığı açılış töreniyle başladı. Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşen fuar 26 Ekim Cumartesi gününe kadar devam edecek.
Sektörün gücünü kanıtlayan fuar
Ambalaj sektörünün geleceğini şekillendiren, inovasyonun ve ticaretin öncüsü olan Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı'nın kapılarını bir kez daha aralamasından duyduğu memnuniyeti dile getiren ASD Başkanı Zeki Sarıbekir, fuara gösterilen yoğun ilginin sektörün ulusal ve uluslararası düzeyde ne denli güçlü olduğunun en önemli kanıtlarından biri olduğunu kaydetti. Ambalajın, ürünlerin korunması, pazarlanması ve lojistik süreçlerindeki kilit rolü nedeniyle ticaretin ve üretimin bel kemiği olarak konumlandığına işaret eden Sarıbekir, "Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı, sektörümüzün işlem hacmini büyütmek ve yeni iş fırsatları yaratmak adına önemli bir platform sunuyor. Fuar boyunca gerçekleştirilecek görüşmeler, yapılacak iş birlikleri ve anlaşmalar, sektörümüze önemli katkılar sağlayacak. Kalitesi, inovasyonu ve sürdürülebilirlik odaklı çözümleri ile dünyada büyük bir prestije sahip Türk ambalaj sektörü bu fuardan daha da güçlenerek çıkacak." dedi.
Ambalaj sektörünün dış ticaret fazlası veren bir sektör olduğuna işaret eden Sarıbekir, Türkiye'nin üretimden gelen gücünün yanı sıra jeopolitik konumunu da kullanarak ihracatta yol alacakları daha çok mesafe olduğunu söyledi. Zeki Sarıbekir, "Özellikle Yeşil Mutabakat konusu bize büyük avantaj sağlayacak. Çin'den aldıklarında daha fazla karbon salınımı söz konusu olacak. Oysa Türkiye'den Avrupa'ya daha az karbonla yollayabiliyoruz. Avrupa'nın en uzak noktasına sadece iki gün içinde ulaşabildiğimiz en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa'yı daha da güçlendirmemiz, bunu yaparken Asya - Pasifik, Amerika ve Afrika gibi pazarlara da biraz daha fazla açılmamız gerekiyor. Bu şekilde 2030 için belirlediğimiz 30 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşacağımıza inanıyorum. Ambalaj sektörümüz Türkiye için çalışmaya ve katma değer yaratmaya devam edecek." dedi.
Geri dönüşümün önemine de vurgu yapan Zeki Sarıbekir, "Ambalaj dediğimiz zaman, çevreyi ambalaj kirletmez, insan kirletir. Ülke ekonomisine ve çevreye katkıda bulunmak için ambalajın geri dönüşümü oldukça önemli. Ambalajlar çöp değildir, aksine ekonomi yaratan malzemelerdir. Onun için de ülkemizin geri dönüşüm altyapısını kuvvetlendirmeli, tüketicileri bilgilendirmeli ve onların geri dönüşüme katkıda bulunmalarını sağlamak için çeşitli çalışmalar yürütmeliyiz. Dünya Recycling konusunun yanı sıra katma değer sağlayan Upcycle-Downcycle konularını konuşmaya başladı. Ülke olarak bizim de hızla bu sürece ayak uydurmamız gerekiyor."