Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su ürünleri ihracatının geçen yıl 2 milyar doları geçtiğini belirterek, "Bu rakamla su ürünleri ihracatında tarihin en yüksek seviyesine ulaşmış olduk." dedi.

Yumaklı, su ürünleri sektörünün 2024 yılına ait ihracat verilerini değerlendirirken, Bakanlık olarak deniz ve iç su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi amacıyla Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün çeşitli önemli faaliyetlerde bulunduğunu vurguladı. Bu kapsamda Türkiye'nin su ürünleri üretiminin, özellikle yetiştiricilikle elde edilen üretimle birlikte sürdürülebilir şekilde arttığını ifade etti.

Bakan Yumaklı, 2024'te bitkisel ve hayvansal üretimle birlikte su ürünleri için de üretim planlamasına geçtiklerini hatırlatarak, "Bu planlama çerçevesinde, avcılıkta 7 ve yetiştiricilikte 4 tür üretim planlamasına dahil edildi. Ayrıca, 2003’ten itibaren desteklenen su ürünleri yetiştiriciliğine, 2024’te yeni destekleme modelimizle birlikte, temel desteklere ilave teknik kriter destekleri ekledik. Bu sayede aile işletmeleri ve birlik üyesi işletmeler, daha fazla destekten faydalanma fırsatı elde etti." dedi.

Türk Kuru Meyveleri Hindistan Sofralarında Türk Kuru Meyveleri Hindistan Sofralarında

2024 yılı itibariyle 97 ülkeye su ürünü ihracatı yapıldığını belirten Bakan Yumaklı, Türk su ürünleri sektörünün net ihracatçı konumunu sürdürdüğüne dikkat çekti. Yumaklı, sektörün büyümesinin, su ürünleri yetiştiriciliği, üretimi ve işleme teknolojilerindeki gelişmelerle paralel olarak Türkiye'nin su ürünleri ihracatında büyük bir artış sağladığını belirtti.

Son yıllarda, Türkiye'nin su ürünleri ticaretinde kendine yeterlilik oranının yüzde 120 seviyelerine çıktığını vurgulayan Bakan Yumaklı, "2023'te 1,7 milyar dolar olan su ürünleri ihracatımız, 2024'te 2 milyar doları geçti. Bu rakam, tarihin en yüksek su ürünleri ihracatını gerçekleştirdiğimizi gösteriyor." dedi.

İhracatın öncülerinden olan levrek ve çipura gibi türlerin başı çektiğini aktaran Yumaklı, şu ifadeleri kullandı: "Denizlerimizdeki ve iç sularımızdaki su ürünleri kaynaklarını koruyarak, sürdürülebilirliğini sağlamak ve su ürünleri yetiştiriciliğimizi, ticaretimizi geliştirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu başarıda emeği geçen balıkçılarımıza, yetiştiricilerimize ve sektörümüze teşekkür ediyorum."