Sektörün en büyük buluşmalarına imza atan İDMA, Rusya ve Endonezya duraklarından sonra anavatanına geri döndü. Yerli un, tahıl, yem, bakliyat üretim ekipmanları ve değirmen makineleri üreticileri, 500 milyon dolarlık ihracat hedefiyle yeni ürün ve teknolojilerini 2-4 Mayıs 2024 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşen 10’uncu İDMA İstanbul’da beğeniye sundu.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Haluk Tezcan, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Başkanı Ülkü Karakuş, Değirmen ve Sektör Makineleri Üreticileri Derneği (DESMÜD) Başkanı Zeki Demirtaşoğlu, Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Başkanı Aykut Göymen, Tahıl ve Bakliyat İşleme Teknolojileri, Depolama ve Analiz Sistemleri Derneği (TABADER) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, ve İDMA Fuarlarının organizatörü HAGE Grup Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Ali Kalkan’ın açılış konuşmalarıyla kapılarını ziyaretçilerine açan İDMA İstanbul sektörün dünyadaki en büyük markalarını tek çatı altında buluşturdu. Mısır, Fas, Rusya, Ukrayna, Bolivya, Endonezya ve Sırbistan’ın sektör temsilcilerinin de yer aldığı 10. İDMA İstanbul; 5. Uluslararası TABADER Zirvesi, sertifikalı değirmencilik ödülleri ve BBM Mutfak gibi çeşitli eğitim, seminer ve renkli etkinliklere sahne oldu.
Dünya tarihinin ilk endüstrisi olarak tanımlanan değirmencilik sektörü, pandemi sonrasında yükselişe geçen korumacı gıda politikalarıyla tekrar dünyanın en stratejik güçleri arasında yerini aldı. Türkiye’nin un üretiminde faaliyet gösteren tesislerin ihtiyaçlarını karşılamak için filizlenen un, tahıl, yem, bakliyat üretim ekipmanları ve değirmen makineleri sektörü, günümüzde üretiminin yüzde 90’ını ihraç eden dev bir endüstriye dönüştü.
"İDMA, Türkiye Merkez olmak üzere ihracat odaklı bir fuar"
Düzenlenen fuarla ilgili detayları aktaran HAGE Grup Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Ali Kalkan, İDMA'nın ana merkezinin İstanbul olduğunu ancak farklı ülkelerde de fuar gerçekleştirdiklerini belirtti. 120 ülkeden ziyaretçinin olduğunu belirten Kalkan, fuar hakkındaki detayları şöyle aktardı:
"İDMA Aslında İstanbul'daki 10. versiyonunu gerçekleştiriyor. İDMA, yurt dışına taşımaya başladığımız bir fuar yani farklı ülkelerde de Rusya'da Endonezya'da falan da İDMA’nın versiyonlarını yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde Afrika'da ve Güney Amerika'da da olacak. Bugün itibariyle açılışını yaptık. Siz de izlediniz 120 ülkeden ziyaretçimizin olduğu temel itibariyle aslında Türkiye Merkez olmak üzere ihracat odaklı bir fuar. Çünkü katılımcımızın, değirmen sektörünün ve yem sektörünün ana hedefi ihracat zaten. Üretimlerinin çok büyük bir bölümünü ihraç ediyorlar. Dünya genelinde değirmen sektörü ve yem sektöründeki kullanılan makinelerin büyük bir çoğunluğu Türk firmaları tarafından üretiliyor. Biz de bu sektörümüzün gücüne güç katabilmek adına bu fuarı İstanbul'da ve farklı ülkelerde gerçekleştiriyoruz. Burası ana fuarımız uluslararası olan fuarımız. Tüm dünyadan ziyaretçiyi buraya çekerek ihracat hacmimiz de katkı sağlamaya çalışıyoruz"
Düzenlenen fuarda 170 stant olduğunu ve 300 markanın yer aldığını aktaran Muhammet Ali Kalkan, 150'ye yakın markanın da fuar içerisinde yer aldığını belirtti. Kalkan, "Fuarımızda 170 stant var 300 marka var. Bazı firmalarımızın içerisinde 35 tane marka var çünkü birçok firmanın Türkiye temsilciliğini yapıyorlar aynı zamanda ama direkt olarak yabancılar var onlar da yoğunlukla Asya Pasifik ülkeleri ve Avrupa'dan bazı katılımcılarımız var. Yanılmıyorsam 35 tane sayımız yabancı stant sayısı 35 ama marka olarak 150 yabancı marka da fuarın içerisinde. Çünkü çok güçlü bölge distribütörleri Türkler zaten, onların üzerinden çalışıyorlar. Ama bu sektörün içerisinde zaten ağırlık Türklerde yani Türkiye'deki üreticiler bu sektörün liderliğini üstlenmiş durumdalar. Dünyada firma sayısı olarak umarım yakın zamanda da üretim kapasitesi ve ihracat kapasitesi olarak dünya liderliğine tamamen oturmuş oluruz" diye konuştu.
Gerçekleşen fuardan beklentilerini paylaşan Kalkan, aynı zamanda fuar süresinde TABADER ile iş birliği içerisinde zirve, kongre ve eğitim programları düzenlediklerini belirtti. Kalkan, "Düzenlenen fuardan minimum beklentimiz 500 milyon dolarlık bir ticaret hacmi oluşturulması ama sektör bundan çok daha fazlasını yapıyor. 10’uncu İDMA İstanbul Fuarı’mızla binlerce uluslararası sektör profesyoneliyle ciddi bir ticari hacim yaratacağımıza yürekten inanıyorum. Fuar süresince yine bu salonlarda TABADER ile iş birliği içerisinde gerçekleştireceğimiz zirve, kongre ve sertifikalı değirmencilik eğitim programlarımız ile tüm İDMA’larda yaptığımız gibi sektörün gelişimine ve eğitimine katkı sağlayacağız” diye konuştu.