LIGNA Proje Yöneticisi Demet Çataklı: Türk katılımcılar için LIGNA, şampiyonlar ligi gibi bir etkinlik haline geldi LIGNA Proje Yöneticisi Demet Çataklı: Türk katılımcılar için LIGNA, şampiyonlar ligi gibi bir etkinlik haline geldi

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), Türk moda endüstrisinin öncü kurumlarından biri olarak, sektördeki dijital ve yeşil dönüşüm sürecine liderlik etmeye devam ediyor. İHKİB'in Avrupa Birliği (AB) IPA-2 projeleri kapsamında hayata geçirdiği, "Tasarımdan Üretime: Hazır Giyim sektöründe Dijital Dönüşüm Projesi (METAMORPHOSIS)" başarıyla tamamlandı. Projenin kapanışı, İstanbul’un tarihi Fişekhane binasında düzenlenen ve büyük bir katılımın sağlandığı Design2Future Zirvesi ile gerçekleştirildi.

İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, projenin kapanış etkinliğinde mikrofonlarımıza yaptığı konuşmasında 
“Proje, Avrupa Birliği’nden alınan 10.4 milyon Euro’luk bir destekle hayata geçirildi. Bu proje, sektördeki süreçleri hızlandırma ve verimlilik konusunda önemli bir adım. Özellikle dijital dönüşüm ve danışmanlık hizmetleri ile sektörümüze ciddi katkı sağlanacağını düşünüyoruz. Gelecek yıllarda sektörü daha verimli ve rekabetçi bir konuma taşımak adına büyük bir fırsat sunuyor.” ifadelerini kullandı.

“Hazır giyim ihracatımızın yüzde 60-70’ini Avrupa Birliği’ne gerçekleştiriyoruz"

Paşahan, İHKİB’in Avrupa Birliği ile olan güçlü ilişkilerine de değindi ve ekledi:
“Hazır giyim ihracatımızın yüzde 60-70’ini Avrupa Birliği’ne gerçekleştiriyoruz ve AB ile ilişkilerimiz oldukça güçlü. Bugün Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı'nın bizleri onurlandırarak katılması bizler için önemli bir anlam taşıyor. Gelecek dönemde, özellikle 2025 yılının ilk yarısından sonra sektörün daha güçlü bir büyüme göstereceğini öngörüyoruz.”

Mustafa Paşahan, sektörün 2025 yılı beklentileri hakkında da şunları söyledi:
“2025’in Ocak ayında 1.4 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirildi. Önümüzdeki dönemde, ihracat rakamlarında düşüş yaşanması olasılığı olsa da yılın ikinci yarısında bu rakamların hızla artacağını öngörüyoruz. Faiz oranlarının düşmesi ve piyasaların iyileşmesiyle birlikte, 2024’ten daha iyi bir yıl geçireceğimizi düşünüyoruz.”

“IFCO, ülkemizin ihtiyaç duyduğu bir fuardı"

Bir diğer önemli gelişme ise İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği’nin iştiraklerinden İTKİB Fuarcılık A.Ş.’nin düzenlediği, İstanbul Fuar Merkezi’nde yapılacak olan İFCO (İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon Fuarı) açılışıydı. Paşahan, bu fuarın sektördeki 30 yıllık bir eksikliği doldurduğunu ve Türkiye için önemli bir adım olduğunu vurguladı:
“İFCO, ülkemizin ihtiyaç duyduğu bir fuardı ve bu fuarın açılışı sektörümüze büyük bir katkı sağlayacak. Yarın 40 bin ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyoruz. Sektörün tüm paydaşlarıyla bu projede birlikte olacağız ve sektörün gelişimine katkı sağlamak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

İHKİB Başkan Yardımcısı, sektörün güçlenmesi adına açıklamalarda bulunan Bakan Yardımcısı'nın da verdiği destekleri, 
“Cumhurbaşkanımıza ve Sanayi Bakanımıza, emek yoğun sektörlere sundukları 2500 TL’lik destek için teşekkür ederim. Ancak bu desteğin sadece KOBİ’lerle sınırlı olmaması gerektiğini vurguladık. Tüm firmaların bu destekten yararlanmasını istiyoruz. Bakan Yardımcımıza da bu taleplerimizi ilettik ve umarız ki, destekler daha geniş bir kapsama yayılarak sektöre büyük katkı sağlar.” şeklinde değerlendirdi.

Editör: Sude Yılmaz