Türk moda endüstrisinin amiral gemisi olan İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), gerçekleştirdiği projelerle sektörde dijital ve yeşil dönüşüme öncülük etmeye devam ediyor. İHKİB'in Avrupa Birliği (AB) IPA-2 projeleri kapsamında hayata geçirdiği “Tasarımdan Üretime: Hazır Giyim Sektöründe Dijital Dönüşüm Projesi (METAMORPHOSIS)” başarılı bir şekilde tamamlandı. Projenin kapanış etkinliği ise İstanbul Fişekhane’de düzenlenen Design2Future Zirvesi ile kutlandı. Etkinliğe katılan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Coştu, projenin sektöre olan katkılarına ve dijital dönüşümün önemine dair önemli açıklamalarda bulundu.

D S C06356

Tureks Fuarcılık Genel Müdürü Nergis Aslan, "ATRAX Fuarı'nda 1000'in üzerinde marka ürünlerini sergiliyor" Tureks Fuarcılık Genel Müdürü Nergis Aslan, "ATRAX Fuarı'nda 1000'in üzerinde marka ürünlerini sergiliyor"

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Coştu, zirvede mikrofonlarımıza yaptığı konuşmada hazır giyim ve tekstil sektörlerinin Türkiye için kritik önemde olduğunu belirterek, “Hazır giyim ve tekstil sektörleri, Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biri ve rekabet gücünü artırmak için dijital dönüşüm büyük bir gereklilik. Bu doğrultuda, sektörün dijitalleşmesini hızlandırmak ve sürdürülebilir rekabet avantajını desteklemek amacıyla Metamorphosis projesini hayata geçirdik. Şu anda bu önemli projenin kapanış etkinliğindeyiz. Avrupa Birliği ve Bakanlığımızın eş finansmanıyla gerçekleşen bu projenin yararlanıcısı İHKİB oldu. Proje kapsamında toplam 10,5 milyon avro destek sağladık ve sektörün dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik alanlarında gelişimine katkı sunduk,” dedi.

Emek yoğun sektörlere destek programı hayata geçirildi

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinin ekonomik dalgalanmalardan oldukça etkilendiğine dikkat çeken Zekeriya Coştu, sektörü desteklemek için Bakanlık olarak attıkları adımları da paylaştı. “Bakanlık olarak, istihdama dayalı imalat sanayi sektörlerinin son dönemdeki ekonomik gelişmelerden nasıl etkilendiğini yakından takip ediyor ve hızlı aksiyonlar alıyoruz. Bu kapsamda, son dönemde önemli bir destek programını hayata geçirdik. KOSGEB aracılığıyla emek yoğun dört sektöre yönelik İstihdamı Koruma Destek Programını başlattık. Bu program kapsamında, çalışan başına aylık 2.500 lira destek sağlanacak. Özellikle hazır giyim ve tekstil sektörleri başta olmak üzere, bu destek programı maliyet sorunlarının aşılmasına katkı sunacak,” şeklinde konuştu.

Bakan Coştu, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm konularındaki teşvik mekanizmalarını da açıkladı. “Ayrıca, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm konularında da önemli teşvik mekanizmalarını hayata geçirdik. Bakanlık olarak Dijital Dönüşüm ve Yeşil Dönüşüm Teşvik Programlarını başlattık. Bunun yanı sıra, KOSGEB bünyesinde Dijital Dönüşüm Destek Programını devreye aldık. Geçtiğimiz ay başlattığımız Kapasite Geliştirme ve Küresel Rekabet Destek Programları ile de sektörlerimizin küresel rekabet gücünü artırmaya yönelik adımlar atmaya devam ediyoruz,” diyerek bu desteklerin sektörlerin dijitalleşmesi ve sürdürülebilirliği yönünde önemli bir adım olduğunu belirtti.

D S C06213

Editör: Sude Yılmaz