Texhibition Kumaş ve İplik Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. Düzenlenen fuarın açılışında konuşmalarını gerçekleştiren Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dünya çapında bir şöhrete ulaşan Türk tekstili ve Türk markalarının hem tekstilde hem konfeksiyonda büyümeye devam edeceklerini ifade etti.

Tekstil için büyük önem taşıyan Texhibition İstanbul Kumaş, İplik ve Tekstil Aksesuarları Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi'nde kapılarını açtı. Düzenlenen fuar 3 gün boyunca sektörü bir araya getirecek.

G X Mc Mb N Xg A A Jw T H

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) adına İTKİB Fuarcılık A.Ş. iş birliğiyle dünyadan alıcılarla sektörü buluşturan Texhibition İstanbul Fuarı’nın açılışına Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, İstanbul Valisi Davut Gül, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz ve sektörün önde gelen isimleri katılım sağladı.

Düzenlenen fuarın açılış programında konuşmalarını gerçekleştiren Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Mart 2024'te düzenlenen Texhibition Fuarı’na 539 firma katıldığını, bunların 12'sinin yabancı olduğunu hatırlatarak bugün açılışı yapılan fuarda ise 523 firmanın yer aldığını belirtti.

Bakan Bolat, haksız rekabet oluşturan bazı kural dışı ithalat uygulamaları konusunda üreticilerin yoğun şikayetleri olduğunu söyleyerek, "Aradan geçen 15 ayda Ticaret Bakanlığı olarak gerek İhracat Genel Müdürlüğümüz gerekse İthalat Genel Müdürlüğümüz vasıtasıyla bu sorunların çok büyük bölümünü çözdük” ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ekonomisinin 2023 yılında %5,1 reel büyüme ile dünya genelinde öne çıkan ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, "Bu yılın birinci çeyreğinde %5,6 büyüme sağladık ve bu büyümenin 1,6 puanı ihracattan kaynaklandı," dedi.

“Son 13 ayın 9’unda aylık ihracat rekorları kırdık”

Bolat, ihracatçıların ekonominin büyümesindeki temel itici güç olduğunu belirtti ve "İlk altı aylık ortalama büyüme oranı %3,8. Bunun da 1,4 puanlık katkısı ihracattan geliyor. Bu büyüme inşallah devam edecek. Geçen yıl 255,6 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin mal ihracat rekorunu kırmıştık," şeklinde konuştu.

G X M S Xj R Xo A An Oo A

Deprem nedeniyle 6 milyar dolarlık ihracat kaybı yaşandığını ifade eden Bolat, "Son bir yıl içinde 262 milyar dolarlık mal ve 106 milyar dolarlık hizmet ihracatına ulaştık. Son 13 ayın 9'unda aylık ihracat rekorları kırdık. Hükümet olarak aldığımız tedbirler ve sahada gösterdiğiniz gayretle bu başarıyı elde ettik. Ancak bu yıl zorlu bir dönemden geçiyoruz; Orta Doğu'daki saldırılar ve Avrupa ekonomisinin beklentilerin altında kalması gibi küresel zorluklara rağmen doğru yolda ilerliyoruz," diye ekledi.

Bolat, finansmana erişim ve maliyetlerin düşürülmesi konusunda hükümetin çalışmalara devam ettiğini belirterek, "İstihdam yoğun sektörler için yeni tedbirler almayı sürdüreceğiz. Tekstil ve konfeksiyon sektöründe, 2024’ün ilk 8 ayında 21,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın toplamında yaklaşık 33 milyar dolardı. Fabrikalarda üretim artışı ve ihracat trendleri devam ediyor, ilk 8 ayda 6,2 milyar dolarlık ihracata ulaştık," dedi.

“Texhibition İstanbul sektöre kaldıraç etkisi yapıyor”

G X M S X Ep Wk A A1C Y

Gerçekleşen açılışta açıklamalarda bulunan TİM Başkanı Mustafa Gültepe de Tekstil ve hazır giyimin dün olduğu gibi bugün de güçlü olduğunu ve gelecekte de güçlü olacağını aktardı. Texhibition İstanbul’un sektöre kaldıraç etkisi yaptığını bildiren Gültepe, Son 1,5 yılda bazı sektörlerde rekabetçilik konusunda sıkıntıların olduğunu dile getirerek şu ifadeleri kullandı:

Avrasya Pencere, Avrasya Kapı ve Avrasya Cam Fuarları Rekor Başarıyla Tamamlandı Avrasya Pencere, Avrasya Kapı ve Avrasya Cam Fuarları Rekor Başarıyla Tamamlandı

"Tekstil ve hazır giyim en fazla etkilenen sektörlerin başında geliyor. 2023 yılını maalesef eksiyle kapattık. Yüzde 6-7 civarında bir eksi oldu. 2024 yılının ilk 8 ayında yine eksi. Son iki ayda bir toparlanma gözükse de eksiyle kapatmış olduğumuz bir sektör var. Şimdi tabii ekonomik değerler, ekonomik farklılıkları sürekli söylüyoruz. Sadece şunu söyleyebilirim makas sürdürülebilir değil. Yani makas biraz daha birbirine yaklaşırsa bizim, tekstil ve hazır giyimciler olarak ve diğer sektörler olarak bence ortaya koymuş olduğumuz orta vadeli programlardaki ciroları ve ihracatları yakalamama şansımız yok. Güzel bir trend yakaladık."

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, Texhibition İstanbul gibi sektörde marka haline gelen etkinliklerin, markalaşmaya yönelik daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Küresel markalarla satın alma ya da ortaklık modeliyle iş birliği yapmalıyız. Markalı ihracat için yeni stratejiler belirlemeliyiz. Hazır giyim sektörümüzle birlikte bir bütünüz," dedi.

Öksüz, daha güçlü hazır giyim markalarının, güçlü bir tekstil sektörünün vazgeçilmez bir unsuru olduğunu belirtti ve "Bu yıl 6. kez düzenlenen fuarımızda, 43 bin metrekarelik alanda, 527 katılımcı firma, 100'den fazla ülkeden 28 bini aşkın ziyaretçi ile buluşacak," ifadelerini kullandı.

Editör: Eslem Nur KARAMAN