Geçtiğimiz yıl İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa tarafından sağlık alanında ilki düzenlenen Liderler Zirvesi’nin ikincisi bu yıl “Yerli Teknolojiler, Ticaret ve İnovasyon” temasıyla mühendislik alanını odağına alıyor. Açılışını Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın gerçekleştirdiği zirvede iş dünyasından yerli teknoloji üretiminde ve ihracatında öncü kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarının üst düzey yöneticileri sektöre dair görüş ve önerilerini katılımcılarla paylaşacak.  Liderler Zirvesi’nin açılışında konuşan Bolat, Türkiye’nin ekonomik büyümesinde ve küresel ticaretteki etkinliğinde inovasyonun belirleyici bir rol oynadığını vurguladı.

Açılış konuşmasında Bolat, dünya ekonomisinin içinden geçtiği zorlu süreçlere dikkat çekerek “Dünyamız, tarihte görülmemiş bir biçimde inovatif bir dönemden geçmektedir. Şirketler ve endüstriler; yapay zekâ, kuantum, biyoteknoloji, nanoteknoloji, blokzincir, sanal ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojiler ile daha önce yaşanmamış bir dönüşümden geçmektedir. Bu süreç, inovasyon odaklı ilerleyenler ve AR-GE’ye daha çok yatırım yapanların önde koştuğu, kazandığı bir dönemdir.” şeklinde konuştu.

Bolat, Türkiye’nin bu dönüşüm sürecinde lider bir konuma ulaşması için çalışmalar yürüttüklerini vurgulayarak “Amacımız, ülkemizi ileri teknolojiler üreten inovatif firmalar açısından bir cazibe merkezi haline dönüştürmektir. Ticaret Bakanlığı olarak, teknolojik dönüşümü sağlayacak ve ihracat kapasitesini artıracak politikalarımızı hayata geçirmeye devam ediyoruz.” dedi.

Pandemi sonrası dünya ekonomisinin karşılaştığı zorluklara dikkat çeken Bakan “Pandemi sonrası dönemde, tarihsel gelişmelerden farklı olarak küresel ticaret hacmindeki artış, küresel ekonomik büyümenin altında seyretmektedir. 2024’te küresel ticaret hacmindeki artışın %2,7; 2025 için ise %3 olacağı öngörülmektedir. Ancak Türkiye, zorlu küresel ekonomik şartlara rağmen büyüme performansını sürdürüyor.” ifadelerini kullandı.

İKMİB Başkanı Adil Pelister: Kimya sektörü, 30,8 milyar dolarlık ihracatla Türkiye’nin ikinci en büyük ihracatçısı oldu İKMİB Başkanı Adil Pelister: Kimya sektörü, 30,8 milyar dolarlık ihracatla Türkiye’nin ikinci en büyük ihracatçısı oldu

2023 yılında Türkiye ekonomisinin %5,1 oranında büyüdüğünü belirten Bolat, OECD ülkeleri arasında ilk sırada yer aldıklarını ifade etti:
“2023 yılında ekonomimiz %5,1 oranında büyüyerek OECD ülkeleri içinde 1., Avrupa’da 2., G-20 ülkeleri içinde ise 3. sırada yer almıştır. Kişi başına düşen milli gelirimiz %24,2 oranında artarak 13 bin 243 dolara yükselmiştir.”

Ticaret Bakanı, ihracatta elde edilen başarıların altını çizerek, 2024 yılında cari açığın GSYH’nin %1’inin dahi altında kalacağını müjdeledi:
“Kasım ayı itibarıyla yıllıklandırılmış mal ihracatımız 261,4 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Ayrıca, Eylül ayında yıllıklandırılmış hizmetler ihracatımız 112,8 milyar dolara çıkmıştır. Bu başarılar sayesinde cari işlemler açığını sürdürülebilir seviyelere indirmekte kararlıyız.”

Bolat, Türkiye’nin yüksek teknoloji üretimindeki başarısına dikkat çekerek, savunma sanayi ve otomotiv sektöründeki büyümeyi şu sözlerle ifade etti: “Savunma sanayimizde üretim hacmimiz 12,2 milyar dolar, ihracatımız ise 5,5 milyar dolar seviyesindedir. 2024 sonunda bunu 6,5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca Türk otomotiv endüstrisi, yıllık 35 milyar dolar üzerindeki ihracatı ile ülkemizin yüz akı sektörlerinden biridir.”

Türkiye’nin inovasyonda yükselen bir değer olduğunu belirten Bolat, WIPO’nun Küresel İnovasyon Endeksi’nde Türkiye’nin 37. sıraya yükseldiğini belirtti: “Bu konuma sahip olmamız, AR-GE’ye, inovasyona verdiğimiz büyük önem ve ayırdığımız kaynak sayesindedir. Orta ve yüksek teknolojili ürün ihracatında 100 milyar dolar seviyesine yaklaştık ve bunu 2028’de %50’ye çıkarmayı hedefliyoruz.”

Bolat, Türkiye’nin elektrikli araç piyasasındaki hedeflerini de şu şekilde dile getirdi: “TOGG’un yollara çıkışı, Türkiye’nin elektrikli araç piyasasında lider konuma gelmesinin başlangıcıdır. Amacımız, ülkemizi elektrikli araç ve batarya üretiminde dünyanın önde gelen oyuncularından biri haline getirmektir.”

Editör: Sude Yılmaz