Türk gıda üreticileri, Rusya ve Doğu Avrupa'nın en büyük gıda fuarı olan Prodexpo 2025'ten umutlu dönüyor. Rusya'daki yerel marketlerle önemli görüşmelerin gerçekleştirildiğini ve katılımcıların gösterilen ilgiden çok memnun olduğunu ifade eden İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkan Yardımcısı Şemsettin Memiş, Rusya pazarında Avrupalıların çekilmesi dolayısıyla büyük bir boşluk olduğunu ve bu boşluğu Türk firmaların doldurabileceğini söyledi.

TAV Havalimanları 2024 Finansal Sonuçlarını Açıkladı: Yolcu Trafiği Yüzde 11 Arttı, Yatırımlar Devam Ediyor TAV Havalimanları 2024 Finansal Sonuçlarını Açıkladı: Yolcu Trafiği Yüzde 11 Arttı, Yatırımlar Devam Ediyor

Rusya ve Doğu Avrupa'nın en büyük gıda fuarı olarak kabul edilen 32'nci Prodexpo 2025 Uluslararası Gıda, İçecek ve Gıda Hammaddeleri Fuarı, Rusya'nın Moskova kentinde düzenlendi. Yaklaşık 80 bin metrekarede 36 ülkeden 1,835 katılımcı ve 70 bin ziyaretçiye ev sahipliği yapan fuara ​İHBİR'in Milli Katılım Organizasyonu ile toplam 25 Türk firması katıldı.

Prodexpo 2025-1

Fuarın katılımcılar açısından son derece başarılı geçtiğini ve Türkiye'ye memnun bir şekilde döndüklerini belirten İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkan Yardımcısı Şemsettin Memiş, özellikle Rusya'daki yerel marketlerle önemli görüşmelerin gerçekleştirildiğini ifade etti. Bu görüşmelerin siparişe dönüşmesi konusunda umutlu olduklarını kaydeden Memiş, "Bu sene fuarda Rusya'daki yerel firmaların yoğunluğu daha fazlaydı. Bizim Türk firmaları olarak Rusya'daki algımız zaten oldukça yüksek. Atıştırma ve şekerleme grubu başta olmak üzere kuru yemişler, konserve grupları ve diğer karma gruplarda ciddi bir potansiyel görüyoruz. Önümüzdeki dönemde bu gruplardan önemli siparişler geleceği yönünde izlenimler aldık." dedi.

Rusya pazarının 150 milyonluk nüfusu ile çok ciddi bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen Memiş, şu anda özellikle Avrupalı firmaların Rusya'dan çekilmesinden dolayı gıda tarafında ciddi bir boşluk doğduğunu ifade etti. Bu boşluğu en iyi şekilde dolduracak ülkenin Türkiye ve Türk ihracatçısı olduğunu söyleyen Memiş, "Fuara katılan katılmayan tüm firmalarımızın büyük bir potansiyel olduğunu bilerek o bölgeye biraz daha fazla önem vermeleri gerektiğini söyleyebiliriz. Rusya yatırım yapmak için doğru bir ülke gibi gözüküyor. Ayrıca Avrupa gibi çok rekabetçi bir pazar değil ve karlılıklar daha yüksek. Rusya'ya yatırım yapan, eleman gönderen ve depo açan firmaların önümüzdeki yıllarda pazara hakim olacağını düşünüyoruz." dedi.

"Rus hükümeti de yatırımlar konusunda iştahlı"

Rus hükümetinin de ülkeye yapılacak yatırımlar konusunda çok iştahlı olduğunu ve Türk firmalarının gelmesini istediği belirten Memiş, şöyle devam etti: "Türk firmaları da aslında yatırım yapmak için bekliyor. Yatırıma hevesli olan bazı firmalarımızla görüştük. Her ne kadar şu anda risk görseler bile yatırım yapılabilecek bir ülke olduğu konusunda bir görüş birliği var. Avrupalı firmalar çekilince rekabet avantajı da oluşuyor. O nedenle depolama ve pazarlama faaliyetlerini buraya kaydıran ülkeler için ciddi bir avantaj oluşabilir. Ayrıca Rusya gıda ürünlerini ithal etmenin yanı sıra artık kendisi de üretmek istiyor. Özellikle tedarik zincirini kendi halkalarına eklemek istiyorlar. Bu anlamda çeşitli iş birlikleri de gündeme gelebilir."

Fuarı Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç'in de ziyaret ettiğini ve kendisi ile görüşme fırsatı bulduklarını kaydeden Memiş, "Fuarda tüm firmaları gezdi ve hepsinden bilgi aldı, herkesi dinledi. Kendisine özellikle Rusya ile aramızda yaşanan para transferi konusundaki sorunları anlattık. Son derece verimli bir görüşme olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'ye geldiğinde daha kapsamlı bir bilgilendirme yapıp iş birliğini geliştireceğiz." dedi.