Sektördeki en son yenilikleri ve gıda trendlerini sergileyip keşfetme fırsatı sunan Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı – WorldFood İstanbul, 6 Eylül 2024'e kadar Tüyap Kongre ve Fuar Merkezi'nde ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Sürdürülebilir yatırımlar, teknolojik ilerlemeler ve ihracat odaklı projelere ışık tutarak sektöre gerçekçi bir gelecek vizyonu sunan fuar, 42 ülkeden yaklaşık 1.300 yerli ve yabancı katılımcıyı misafir ediyor ve yoğun ilgiyle karşılanıyor.

Bu yıl Almanya, Mısır, Fransa, Hindistan, İrlanda, Hollanda, Lübnan, Katar, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika ve Vietnam başta olmak üzere 80 ülkeden 900'den fazla alıcıya ev sahipliği yapan WorldFood İstanbul, bölgesel ve küresel ticaret hacmini canlandırarak yerli üreticilerin ihracat potansiyelini artırmak için bir platform sunuyor. Ayrıca, fuar süresince düzenlenen oturumlarda, sektörün hedefleri uzmanlar tarafından paylaşılacak ve Türkiye’nin gıda ve gıda teknolojileri sektörünün öngörüleriyle, bölgesel ve uluslararası bir vizyon platformu olma niteliği güçlendirilecek.

WorldFood İstanbul Uluslararası Gıda Ürünleri Teknolojileri Fuarı’nın dünyada kendi alanındaki en etkin fuarlarından biri olması amacıyla “Türkiye Gıda Platformu” adı altında güçlerini birleştiren TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu ve bünyesinde bulunan tüm İhracatçı Birlikleri, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) ve Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER), bu yıl da Avrasya’nın en büyük sektör fuarı WorldFood İstanbul’un ziyaretçi, katılımcı, yabancı satın alma profesyoneli ve iş hacmi rakamlarında yeni rekorlara ulaşmasını hedefliyor. 

20’yi aşkın tematik etkinlikte 100’ü aşkın fikir önderi ve şef, gerçekçi bir gelecek vizyonu göstermek üzere yeni eğilimleri, sektöre dair hedefleri, sürdürülebilir yatırımları, teknolojik gelişmeleri ve ihracat odaklı projeleri yol gösterici pek çok konuyla birlikte FOOD ARENA sahnesine taşıyacak.

3. gün programı, “Sıfır Atıkla Güçlü Mutfak: Yerli Ürünle Sürdürülebilir Gelecek” oturumu ile MYK Gastro Arena Kurucusu & Yönetici Şef, MasterChef Türkiye Jüri Üyesi Mehmet Yalçınkaya’nın moderatörlüğünde Atölye Mutfağı’nda başladı.  

MYK Gastro Arena Kurucusu & Yönetici Şef, MasterChef Türkiye Jüri Üyesi Mehmet Yalçınkaya, “Mutfağımızın başarı sıralamasını tartışmaktan çok, dünya coğrafyasında ne kadar geniş bir yer kapladığımızı bilmemiz gerekiyor. Kendi ürünlerimize ve kültürümüze daha fazla odaklanmamız gereken bir dönemdeyiz. Türk mutfağı üzerine çalışan uygulama ve araştırma birimlerine daha fazla ihtiyacımız var. Özellikle üniversiteler bünyesinde kurulabilecek bu yapılar sayesinde, gastronomi alanında değerlerimizi gençlere aktarabiliriz. Ürün seçiminde dikkatli olmak en önemli husus. Ürüne ve onu bize ulaştıran çiftçi ile tedarikçilere saygı duymadan başarı elde edilemez. İyi bir ekip çalışmasıyla bu değerli ürünler en iyi şekilde işlenmelidir. Çocukluktan itibaren şekillenen damak zevkimize uygun AR-GE çalışmaları yürütmek, kendi mutfak ürünlerimize sahip çıkmanın ve bu alanda sorumluluk üstlenmenin temelidir.”

Atölye Mutfağı’ndaki açılışın ardından Gıda, İçecek ve Tarım Politikaları Araştırma Merkezi iş birliğiyle Konferans Sahnesi’nde gerçekleştirilen günün ilk panelinde ise Lezzette Güven, Sağlıkta Yenilik: Besin Ötesi Güç konusu Gıda İçecek ve Tarım Politikaları Araştırmaları Merkezi (GIFT) Yönetim Kurulu Başkanı Samet Serttaş moderatörlüğünde “Sağlıklı nesillerin önemi ve günümüz beslenme alışkanlıkları”, “Gıda sektöründe esenlik: yeni nesil gıdalara yönelik yaklaşım”, “Bilim ve teknolojiyle yenilik: güvenilir tatlarda sağlıklı ürünler”, “Fonksiyonel gıdaların yükselişi: regülasyonlar, standartlar ve sağlık faydaları”, ”Probiyotik ve prebiyotikler: doğal kaynaklar, çeşitlilik ve uygulama alanları”, ”Besin takviyeleri, besin kalitesi ve biyolojik değer”, “Tüketimde şeffaflığın sağlanması için inovatif yaklaşımlar” konu başlıkları, Danone Türkiye Süt ve Bitkisel Bazlı Ürünler Araştırma ve İnovasyon Kıdemli Müdürü Ahmet Serkan Gözükara, Ak Gıda Ar-Ge Yöneticisi Ayşen Can, Fropie Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Koylan, Acıbadem Maslak Hastanesi Sağlıklı Yaşam ve Fonksiyonel Tıp Kliniği’nde çalışan Prof. Dr. İsmet TAMER tarafından tartışıldı.

Acıbadem Maslak Hastanesi Sağlıklı Yaşam ve Fonksiyonel Tıp Kliniği’nde çalışan Prof. Dr. İsmet Tamer’in, “Bağırsak ve beyin arasında büyük bir ilişki var. Öte yandan bağışıklık sistemimizin %50’sinden fazlası bağırsaklara yerleşmiş durumda. Klinik araştırmaların da gösterdiği üzere sağlıklı bir yaşam ve beslenme doğrudan ilişkili.” sözleriyle başlayan oturum, Danone Türkiye Süt ve Bitkisel Bazlı Ürünler Araştırma ve İnovasyon Kıdemli Müdürü Ahmet Serkan Gözükara’nın konuşmasıyla devam etti: “Probiyotik tüketiminde etiket okumak oldukça önemli. Bu nedenle, amaca uygun ürünleri tükettiğimize emin olmalı, etiket üzerindeki ibarelere dikkat etmeliyiz. Danone olarak, yüzyılı aşkın global tecrübemiz ve kapsamlı araştırmalarımız sayesinde sağlığa fayda sağlayacak birçok inovatif ürün geliştiriyoruz. Tüketici ihtiyaç ve beklentilerini karşılayan, lezzetli ve sağlığa katkı sağlayan ürünleri merkeze alırken, etiket okuryazarlığının da altını çiziyoruz.”

Ak Gıda Ar-Ge Yöneticisi Ayşen Can, “Tüketicinin beklentilerini ve tepkilerini ölçümlemek, sektörümüz için büyük bir önem taşıyor. Kamu kuruluşlarıyla iş birliği yaparak, Türk damak tadına ve tüketici alışkanlıklarına uygun ürünler geliştirmeyi hedefliyoruz. Etiket okuryazarlığı da bu dönemde kritik bir konu haline geldi, bu konuda farkındalığın artırılması büyük önem taşıyor.” dedi.

Fropie Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Koylan, “Yeni ürün geliştirme çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor; 2026 yılına kadar piyasaya sunacağımız ürünler için bugünden çalışmalara başladık. Tüketici içgörülerine dayanarak, maksimum fayda sağlayacak ürünlere odaklanıyoruz. Ürünlerin sunduğu yarar ne kadar artarsa, gıda endüstrisi de bu yönde ilerlemeye devam ediyor. Önümüzdeki dönemde, çeşitli antioksidanlar ve yeni gıda içeriklerinin daha fazla yaygınlaşacağını öngörüyoruz.” dedi.

Unilever Food Solutions iş birliğiyle Konferans Sahnesi’nde gerçekleştirilen ikinci oturumda “Geleceğin Menülerine Hazır Mısınız?” başlığı Kantar Insights Türkiye Genel Müdürü Hande Beceren moderatörlüğünde ele alındı. “Beklenmedik Lezzet Eşleşmeleri ve Deneysel Mutfak”, “Duyusal Deneyimlere Hitap Eden Menüler”, “İyi Hissettiren Yiyecekler”, “Düşük Atıklı Sofralar”, “Lezzette Çeşitlilik, Sağlıkta Güven: Kişiselleştirilmiş Beslenme ve Geleceğin Menüleri” olmak üzere 5 konu başlığı oturumun konuşmacıları Unilever Food Solutions (UFS) Türkiye Pazarlama Lideri Eylül Er, Alaf Kurucu Şefi Murat Deniz Temel ve Unilever Food Solutions (UFS) Türkiye Lider Şefi Osman Bahadır tarafından tartışıldı. 

Konferans Sahnesi’nde gerçekleştirilen üçüncü oturum, Agro TV Haber Spikeri Taner Öztürk moderatörlüğünde “Sağlıklı Nesiller İçin Güvenilir Besin: Döngüsel Üretim Yeterli Mi?” başlığıyla gerçekleştirildi. Bu ana başlık altında doğal ve döngüsel tarım, saygılı ekonomi ile sağlıklı beslenme, döngüsel üretimin gıda sistemindeki yeri, sınırlar ve yeni yaklaşımlar, döngüsel ekonominin gıda sistemine entegrasyonu, toprak sağlığı ve güvenilir besin üretimi, yerel üretim ve mevsimsel tüketimi konuları ise Feyz Çiftliği Kurucusu ve Çiftçi Sencer Solakoğlu ve Pulat Çiftliği Kurucusu Zeynep Arpacıoğulları tarafından ele alındı.

FESPA Yönetim Kurulu Üyesi Levent Olcayto: Fespa Eurasıa Fuarı sektör için önemli bir rol oynuyor FESPA Yönetim Kurulu Üyesi Levent Olcayto: Fespa Eurasıa Fuarı sektör için önemli bir rol oynuyor

Evinde yedirmediği hiçbir şeyi müşterilerine sunmadığını ifade eden Pulat Çiftliği Kurucusu Zeynep Arpacıoğulları, “Çocuklarımı sağlıklı beslemek için girdiğim bu hayat, benim işim oldu. Orada bir üretim tesisi kurdum ve Kuzguncuk’ta bir bina aldım. Orada ürünleri satıyorum ve onlardan olan içerikleri restorana sunuyorum.” dedi.

Feyz Çiftliği Kurucusu ve Çiftçi Sencer Solakoğlu, “Kaynakların israfı, tüm tüketicilerin cebinden çıkıyor. Verimlilik esasıyla yola çıktım ama konu oradan büyüdü ve ülkenin verimliliğine odaklandım. Çiftçi TV ile başlayan yolculukta birçok yerde bu misyonu üstlendik. Bir ezine peyniri her şarküteride ayrı tattayken bir parmesan peyniri her zaman aynı standarttadır. Doğru kooperatifleşememek, daha çok ihracat yapabilecekken bunu yapamamaya sebep oluyor.” dedi.

Konferans Sahnesi’nde gerçekleştirilen 3.günün son oturumunda ise Radyocu, Gezgin ve Seyahat İçerik Üreticisi Oğuz Otay moderatörlüğünde “Dünya Turu Tabağında: Gezgin Şeflerin Keşfettiği Yeni Tatlar” başlığı, Seyahat İçerik Üreticisi ve Kahve Danışmanı Brodie Vissers, The LaLit Londra Yönetici Şefi Jomon Kuriakose ve Pasta Sanatçısı, Tatlı Danışmanı ve İçerik Üreticisi Louise Lindberg tarafından ele alındı.

Konferans Sahnesi’ndeki oturumların ardından, bir kez daha şeflerden uygulamalı sunum ve şovların yapılacağı Atölye Mutfağı’na geçiş yapıldı. Atölye Mutfağı’ndaki günün son oturumunda MasterChef Türkiye 20/23 Dönem Yarışmacısı Şef Tanya Kilitkayalı, Akdeniz’in Saklı Mutfak Hazineleri ile Buluşun konusunu ele aldı.

Editör: Sude Yılmaz