50 ülkeden alıcı EVSİD için Türkiye'ye geliyor
Ev ve mutfak eşyaları sektörü Invitation Only etkinliğinde buluşuyor. EVSİD’in kendi alanında düzenlediği ve bir dünya markası haline gelen ‘’Turkısh Housewares by Invitation Only’’ etkinliği, ziyaretçilerini 9-10 Mayıs tarihleri arasında İstanbul'da Haliç Kongre Merkezi'nde ağırlayacak.
Bu yılın ilk çeyreğinde, 837 milyon dolarlık ihracata imza atan ev ve mutfak eşyaları sektörü bu yıl altıncısı gerçekleşecek olan Invitation Only etkinliğinde buluşacak. EVSİD'in kendi alanında dünya markası haline gelen "Turkish Housewares by Invitation Only" etkinliği 100'ün üzerinde alıcıyı 9-10 Mayıs tarihleri arasında İstanbul'da Haliç Kongre Merkezi'nde ağırlayacak.
Türk üreticileri olarak 2022’de yaşanan olumsuzluklara rağmen üretime üretime hız kesmeden devam ettiklerini söyleyen EVSİD Başkanı Talha Özger, ürün gruplarına baktıklarında elektrikli küçük mutfak aletleri, metalden mamul pişirme ve sofra gereçleri, plastik ev ve mutfak eşyaları gruplarının sektör ihracatının lokomotifleri olduğunu aktararak, sektörün ihracatının yarısından fazlasını Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdiklerini kaydetti. Özger: ‘’2023 yılının ilk 3 aylık döneminde Almanya, Fransa ve İtalya sektör olarak en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler oldu. İhracat pazarlarımıza baktığımızda 10 milyon doların üzerinde ihracat yaptığımız ülkeler arasında Suudi Arabistan, Özbekistan ve Ukrayna – Rusya pazarlarına ihracatımızın değer bazında yüzde 60'ın üzerinde arttığını görüyoruz. Özellikle bir süre kapalı kalan Suudi Arabistan pazarına yapılan ihracatımız iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesiyle beraber eski seviyelerine döndü diyebiliriz." dedi.
''2023 yılında 4 dolar/kg'yi aşmayı hedefliyoruz.''
Türk ev ve mutfak eşyaları sektörünün Çin, Almanya, İtalya ve Hollanda’nın ardından değer bazında ihracatta 5. sırada olduğunu vurgulayan Özger, "Net ihracat yani bu saydığımız ülkelerin ithalatlarını çıkardığımızda yapılan sıralamada Çin’in ardından 2. sırayı alıyoruz. Birim ihracat değerimiz pandemi öncesinde 3,2 dolar/kg idi. 2022'de bu rakam 3,7 dolar/kg seviyesine ulaştı. 2023 yılında ise 4 dolar/kg'yi aşmayı hedefliyoruz." dedi.
Şubat ayında yaşanan deprem felaketinde en çok etkilenen sektörlerden biri olduklarını dile getiren Özger, "Deprem özellikle pişirme grubu üreticilerimizi fazlasıyla etkiledi. Hem üretim hem de pazarlama konusunda hala sıkıntılar yaşanıyor. Ancak kısa sürede üretimin toparlanacağını düşünerek yılın ikinci yarısında ihracatın yeniden yükselişe geçmesini ve yılı 2022 performansının az da olsa üzerinde kapatmayı hedefliyoruz.” dedi.
-
Dolar37,93410 -0.03%
-
Euro41,97110 1.79%
-
Sterlin50,02920 1.4%
-
Gram Altın3814,35000 -0.17%
-
BİST 1009.603,00 0.84%
-
Bitcoin83.535,83 -1.74%
Trend Haberler

Trump’tan yeni gümrük tarifeleri beklenirken Bitcoin 84.000 dolar seviyesinde tutunmaya çalışıyor
İDSB ve ULFED iş birliğiyle Türkiye – Suriye Geleneksel STK Bayramlaşma Programı gerçekleştirildi

İstanbul Atatürk Kültür Merkezi, Nisan ayını dolu geçirecek

Akaryakıta yapılacak zam son anda iptal edildi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Bugün Ekonomiye Sahip Çıkma Günü

Gayrimenkul piyasasında arz-talep dengesi bozuluyor

Türkiye’den 127 Firma Hannover Messe’de Yenilikçi Ürünlerini Tanıtıyor

Bankacılık sektöründe mevduat artışı devam ediyor

Borsa günü düşüşle tamamladı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: "Türkiye'miz, halkımız, ticaret ve milli ekonomi kazandı"

Bayram Tatilinde Demiryollarına Yoğun İlgi: 2,8 Milyon Yolcu Taşındı

Artemis Halı, sürdürülebilirlik için güneş enerjisi yatırımı yaparak çevreye katkı sağlıyor
DIŞYÖNDER Başkanı Hakan Çınar: "Ekonomi 19 Mart Öncesine Dönmek İçin Zaman Alacak"

Naturfest için geri sayım başladı

Sabiha Gökçen Havalimanı bayram yoğunluğuna hazır