Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Brezilya'ya gidiyor Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Brezilya'ya gidiyor

İstanbul PPP Week Programı’nda sunum yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, kamu-özel sektör iş birliği projelerinin ülkelerin kalkınmasına etkileri, Türkiye’de bu alanda hayata geçen projeler ve yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Birçok ülkeden yabancı yatırımcı, Türk iş insanları ve kamu görevlilerinin katıldığı etkinlikte Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye’nin coğrafi konumunun barındırdığı avantajları belirterek, bakanlık olarak buna dönük politikalar geliştirdiklerini ifade etti. Türkiye'nin dünya ticaretinden aldığı payın artırılması için yoğun şekilde çalıştıklarını ifade eden Adil Karaismailoğlu, Lojistik ve ihracatta önemli yatırımlar yaptıklarını açıkladı: ‘’ Bu yatırımlar ülkemizi son derece büyüttü. Dünyanın en hızlı büyüyen, gelişen ülkelerinden bir tanesi haline gelmemiz kolay olmadı. Şu anda dünyadaki ticaret hacmi 12 milyar ton, 2030 yılına geldiğimizde bunun 225 milyar tona çıkacağı öngörülüyor. Türkiye'nin burada çok önemli coğrafi avantajı var. Biz Bakanlık olarak insan, yük ve veri taşıyoruz. Bunu da lojistik, dijitalleşme ve mobilite odağında son 20 yıldır geliştirdik. 2053 yılına dek bütün planlarımızı yaptık.’’ ‘’Yap-işlet-devret, kamu-özel iş birlikleri de açığı hızlı şekilde kapatma ihtiyacından doğdu.’’ Karaismailoğlu, 20 yıl önce ülkedeki önemli altyapı açığı sorununu dile getirdi. Ekonomik büyümeyi etkileyen altyapı açığını kapatmak için yatırım yapmaları gerektiğini söyleyen Karaismailoğlu: ‘’20 yıl önce Cumhurbaşkanımız ülkemizin lideri olarak dünya sahnesine çıktığında, ülkemizin önemli bir altyapı açığı vardı. Bu altyapı açığını çok kısa zamanda kapatmamız gerekiyordu ki büyüme hedeflerimize kısa zamanda ulaşalım. Devlet bütçesi belliydi ama ihtiyaçlarımız çok daha fazlaydı. Ekonomik büyümeyi etkileyen altyapı açığını kapatmak için de yatırım yapmamız gerekiyor. Bu yatırımı da devlet bütçesi ile yapmamız mümkün değildi. Bu açığı kapatmak için farklı finansal modeller üretmemiz gerekiyordu. Yap-işlet-devret, kamu-özel iş birlikleri de bu açığı hızlı şekilde kapatma ihtiyacından doğdu. Devlet aklıyla bunu planladık ve yola koyulduk.’’ ‘’Türkiye’de yapılan kamu-özel iş birliği projeleri tüm dünyaya örnek oldu.’’ Bakan Karaismailoğlu, Türkiye’de yapılan kamu-özel iş birliği projelerinin tüm dünyaya örnek olduğunu vurgulayarak, Türk mühendisliğinin geldiği noktayı göstermesi adına da başarılı projelerin hayata geçirilip tüm dünyada ses getirdiğini söyledi. Türkiye'nin hedeflerinin büyüyerek devam ettiğinin altını çizen Karaismailoğlu, hava yolu, bölünmüş yol, demir yolu alanlarında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi, ‘’Yaptığımız 183 milyar dolarlık yatırım sonucunda bugün 28 milyar dolarlık tasarruf sağlıyoruz. Altyapı projelerinin önemi burada anlaşılıyor.’’ dedi.
Editör: Eslem Nur KARAMAN