TOBB bünyesindeki sanayi odalarının başkanları, TOBB’da gerçekleştirdikleri toplantıda ekonomideki güncel gelişmeleri değerlendirdiler ve ortak bir bildiri yayımladılar. Bildiride, mevcut ekonomik programın desteklendiği belirtilirken, son 3-4 ayda sabit kalan KOBİ kredilerinin artırılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, işletmelerin üzerindeki prim ve benzeri yüklerin azaltılması gerektiği ifade edildi. Şirketlerin sosyal medya hesapları gibi alanlarda vergi yükümlülükleri konusunda aşırı zorlamaya maruz kalmamaları talep edildi. Son olarak, vergi mevzuatı ve istisnalar hakkında yanlış bilgi içeren haberlerin sanayicilerin itibarını zedelediğine dikkat çekildi.
Sanayi odası başkanları, 4 maddelik bir açıklama yaparak, uygulanan ekonomi programını desteklediklerini, 3-4 aydır yerinde sayan KOBİ kredilerinin artırılması gerektiğini, işletmelerin prim yüklerinin azaltılmasını ve şirketlerin vergiler yönünden yıpratılmamasını istedi:
1- Uygulanan makroekonomik programı destekliyoruz Artan küresel ve bölgesel risklerle birlikte ekonomimiz oldukça zorlu bir süreçten geçiyor. Para politikalarında ve finansal istikrar anlamında atılan adımları destekliyor, enfl asyonla mücadelede bir an önce kalıcı sonuç almayı umuyoruz. Çünkü fiyat istikrarı olmadığında, rekabet gücümüzün nasıl düştüğünü, maliyetleri nasıl yönetemediğimizi, bütçemizi nasıl yapamadığımızı hepimiz gördük. Herkesin elini taşın altına koyması gereken bir dönemden geçtiğimize inanıyoruz.
2- Üretim kapasitemizi ve istihdamı korumalıyız Bu zorlu süreçte, onlarca yılın emeği ve milyarlarca liralık yatırımla hayata geçirilen üretim kapasitemizin ve istihdamın korunması büyük önem arz etmektedir. Bunun için de öncelikle ticari krediler üzerinde uygulanan büyüme sınırının kaldırılması ve böylelikle reel sektörde finansmana erişimin kolaylaştırılması gerekmektedir. Özellikle son 3-4 aydır yerinde sayan KOBİ kredilerinin en az enfl asyon oranında artmasına yönelik politikalar geliştirilmelidir. Ayrıca, istihdamda yaşanan sıkıntıların çözümü için ücretler üzerindeki vergi ve prim yüklerinin OECD ortalamalarına çekilmesi, mesleki eğitim ile gençlerimizin istihdama yönlendirilmesi, mesleki eğitimde kamu-özel sektör işbirliğinin geliştirilmesi ve istihdamı zorlaştıran mevzuat katılıklarının giderilmesi gerekmektedir. Öte yandan, küresel ekonomide gözlenen ticaret savaşlarına yönelik tedbirlerin alınması ve şirketlerimizin yurtdışı kaynaklı haksız rekabete karşı daha etkin korunması önem arz etmektedir.