Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde düzenlenen İş Dünyası İstişare Toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın katılımı ile gerçekleşti.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada gençlere ve kadınlara nitelik kazandırarak iş gücüne katılmalarını sağlayacak ve işletmelerin ihtiyaç duyacağı alanlarda yeterli mesleki beceriye sahip iş gücüne ulaşabilmelerine olanak verecek 2 protokol imzaladıklarını belirtti.

20. Avrupa Kalite Zirvesi Londra’da büyük bir katılımla gerçekleşti 20. Avrupa Kalite Zirvesi Londra’da büyük bir katılımla gerçekleşti

İş gücünün nitelik kazanmasına yönelik çabalarını vurgulayan Rifat Hisarcıklıoğlu, bu bağlamda Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilen TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezi’nin 81 ilde sınav ve belgelendirme hizmetlerini sürdürdüğünü belirtti. Hisarcıklıoğlu, tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler de dahil olmak üzere 77 alanda gerçekleştirdikleri sınavlar sayesinde 120 binden fazla çalışana mesleki yeterlilik belgesi verdiklerini ifade etti.

“Sanayide Kadın Eli Projesiyle 21 binden fazla kadın iş gücü piyasasına katıldı”

Mesleklerin belgeli hale gelmesine önemli katkı sağlayan MYK belge teşvikinin yeniden hayata geçirilmesi gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, aktif iş gücü programlarının kapasitesinin artırılması, koşullarının hafifletilmesi ve sürelerinin uzatılması gereğine dikkat çekti. Toplantıda imzalanan Nitelikli İş Gücü Yetiştirme Programı (NİYEP) protokolü çerçevesinde, işletmelerin ihtiyaç duyduğu iş gücü taleplerinin oda ve borsalarda toplanacağını ve bu ihtiyaçlara uygun eğitim programlarının geliştirileceğini belirtti. Adayların, programdan yararlanabilmek için bir araya getirilerek teorik eğitimler alacağını ve ardından işbaşı eğitim programları kapsamında işletmelerde pratik eğitime tabi tutulacağını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de kadın girişimci sayısını artırmak amacıyla 2007 yılında kurulan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun önemli çalışmalar yürüttüğüne değinerek, kurulun 2021’de başlattığı "Sanayide Kadın Eli Projesi"nin kısa sürede 25 ile yayıldığını ve İŞKUR desteğiyle 21 binden fazla kadının iş gücü piyasasına katıldığını aktardı. Türkiye’deki istihdam piyasasının katı olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygun esnek mevzuata ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, gelir vergisi basamaklarının daraltılmasına dikkat çekerek, "Orta gelirli bir çalışanın yıl ortasında en yüksek gelir vergisi olan yüzde 40'lık dilime girmesi ne adil ne de mantıklı" dedi. Benzer bir durumun SGK prime esas tavan ücretinde de yaşandığını belirten Hisarcıklıoğlu, tavan ücretin geçmişte asgari ücretin 5 katı olarak uygulanırken, bugün 7,5 katı olarak belirlendiğini hatırlattı. Çalışanların net ücretlerini artırmak için gelir vergisi basamakları ve oranlarının yanı sıra prime esas ücret tavanının yeniden düzenlenmesini talep ettiklerini söyledi. Mevcut istihdamın korunması ve yeni iş alanlarının oluşturulabilmesi için istihdam teşviklerinin önemine vurgu yaptı.

"Emek yoğun sektörlerde ilave teşvikler sağlamalıyız" diyen Hisarcıklıoğlu, son dönemde emek yoğun sektörlerin ham madde ve enerji fiyatlarındaki artışlar nedeniyle ihracattaki rekabetçiliklerini kaybettiğini belirtti. Emek yoğun sektörlerde iş gücü kaybını önlemek amacıyla ek teşviklerin sağlanması gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, siparişlerin azalması sonucu üretim ve satışları düşen firmaların istihdamlarını koruyabilmesi için kısa çalışma ödeneğinin pandemi döneminde olduğu gibi, fazla prosedüre tabi tutulmadan devreye alınmasını beklediklerini vurguladı. Deprem bölgesindeki işletmelerin sıkıntılarının devam ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, vergi ve sigorta prim borçlarının 1999 depreminde olduğu gibi terkin edilmesinin, bu firmaların yeniden toparlanmalarına yardımcı olacağını sözlerine ekledi.

Toplantıda Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile TOBB arasında "Nitelikli İş Gücü Yetiştirme Programı (NİYEP)" ve "Kadın İstihdamı İş Birliği" protokolleri imzalandı

Editör: Eslem Nur KARAMAN