Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), 30 yıldır, kadınların güçlenmeleri ve kendi hayatları üzerinde söz sahibi olabilmeleri için bilimsel temelli eğitim programları geliştiriyor ve uyguluyor.
Tam 30 yıldır, sosyal ve ekonomik yetersizlikler nedeniyle gelişimleri risk altında olan çocukları ve onların anne babalarını destekleyen Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), kadınlara yönelik de destek programları geliştiriyor ve uyguluyor. Kadınların güçlenmeleri ve kendi hayatları üzerinde söz sahibi olabilmeleri için çalışıyor.
AÇEV Genel Müdürü Senem Başyurt, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle cinsiyete dayalı eşitsizliklerle mücadele etmenin önemini vurgulayarak şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye’de kadınların nitelikli eğitime ve sağlık hizmetlerine erişimi ile istihdama katılımı gibi temel konularda, veriler gösteriyor ki kat edilecek daha çok yolumuz var. Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan 2023 Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre kadınların refah düzeyini belirleyen 4 ana unsur olarak karar alma süreçlerine aktif katılım, eğitime erişim, istihdama katılım ve sağlık (kadına yönelik şiddetin azalması dahil) üzerinden Türkiye, 146 ülke arasında 129. sırada yer alıyor.”
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin temellerinin de erken çocukluk döneminde atıldığını vurgulayan Başyurt, sözlerine şöyle devam etti: “Erken yaşlardaki çocukların çok yönlü ve bütüncül gelişimi odağımıza alırken, aynı zamanda cinsiyet eşitliğine dayalı bir çevrede büyümesini de çok önemsiyoruz. Hem çocukları hem anne babaları bu hassasiyet ve titizlikle destekliyoruz. AÇEV olarak çocuklara ve anne babalara yönelik destek programlarımızın yanı sıra kuruluşumuzdan bu yana kadınlara yönelik de bilimsel temelli eğitim programları geliştiriyor ve uyguluyoruz” dedi.
Genç kadınlar ‘Hayat Dolu Buluşmalar’ ile güçleniyor
Uzun yıllardır, eğitim hakkından yararlanamayan ve okuryazar olmayan kadınlara yönelik çalışmalar yürüten AÇEV, geliştirdiği Hayat Dolu Buluşmalar Programı’nı 2016 yılından bu yana ne işte ne okulda genç kadınlara, 2019 yılından bu yana da tekstil üretim fabrikalarında çalışan işçi kadınlara yönelik uyguluyor. Aynı zamanda geçtiğimiz yıl yaşadığımız depremlerin ardından AÇEV, Adıyaman, Gaziantep ve Hatay’da konteyner kentlerde ve köylerde de Hayat Dolu Buluşmalar uyguluyor. AÇEV, bu programla genç kadınların güçlenmesini ve yaşam becerilerini artırarak hayat içinde daha aktif olabilmelerini amaçlıyor.
AÇEV’in kadın güçlenme ve toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarını odağına alan sosyal girişimi Eşitliğe Değer Direktörü Meltem Cantürk, Hayat Dolu Buluşmalar hakkında şunları söyledi:
“18-40 yaş arasında ne işte ne okulda olan genç kadınlara yönelik programımızla, kadınların günlük hayatın sınırlarından çıkıp daha geniş bir çevreyle tanışma olanağı bulması ve toplumsal hayata katılımlarının sağlanması hedefleniyor. Eleştirel düşünme ve teknoloji kullanma becerileriyle birlikte, çalışma hayatı, ekonomi, sağlık gibi konuları da kapsıyor.”
Tedarik zincirlerinin kadınlar için önemli bir istihdam alanı olduğunu belirten Cantürk, “Tekstil alanında işçi kadınlarla gerçekleştirdiğimiz eğitimlerle, kadınların ekonomik ve sosyal konularda doğru kararlar verebilmelerine, hak ve hizmetlerden faydalanmalarına destek oluyoruz. İşçi kadınların, program sonunda kişisel hedef belirleme, yarıda kalan eğitimlerini tamamlama, iş yeri ve iş dışı hayatları için okuryazarlık ve matematik becerilerini geliştirme, temel hak, kadın sağlığı ve iş yerinde iletişim gibi konularda farkındalık kazandıklarını ve harekete geçtiklerini görmek mutluluk verici” ifadelerini kullandı.