Türkiye'nin kasım ayı ihracatı 22,3 milyar dolar oldu. Ocak-Kasım dönemindeki 11 aylık ihracat 238,5 milyar dolar, son 12 aylık ihracat ise 261,5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Kasım ayı dış ticaret verileri Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe tarafından Ankara'da açıklandı. TİM Başkanı Mustafa Gültepe, aylık ihracat verilerinin bu yıl dalgalı bir seyir izlediğini hatırlattı.

13-1

İMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Çekiç, "Madencilik Sektöründe Artan Maliyetler Rekabet Gücünü Zayıflatıyor" İMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Çekiç, "Madencilik Sektöründe Artan Maliyetler Rekabet Gücünü Zayıflatıyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonu doğrultusunda, yatırım, üretim, istihdam ve ihracatın artırılması, cari açığın sürdürülebilir bir şekilde azaltılması hedefiyle çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Bolat, bu süreçte dengeli ekonomik büyüme ve refah artışı sağlamak için yoğun çaba harcadıklarını vurguladı.

Bolat, ihracattaki artışın ve ithalattaki düşüşün ekonomik büyümeye katkı sağladığını, aynı zamanda makro-finansal riskleri azaltarak enflasyonun düşürülmesine destek verdiğini ifade etti. Bu yılın 11 ayında mal ve hizmetler ihracatında artış ve ithalatta azalış gerçekleştiğini belirten Bolat, zorlu küresel ekonomik koşullara rağmen, dış ticaret ve cari işlemler açığının hızla azalması konusunda başarılı olduklarını söyledi.

Bakan Bolat, Türkiye'nin kararlılıkla uyguladığı ekonomik programın olumlu etkilerini hissettiklerini ifade ederek, "Bu yılın 9 ayında milli gelirde yüzde 3,2 oranında büyüme görüldü. Bu durum, 17 çeyrektir, yani 4 yıldan fazla bir süredir kesintisiz büyüme kaydetme başarısını ortaya koymaktadır" dedi.

Kasım ayı dış ticaret verilerine de değinen Bolat, "Kasım ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,1 oranında sınırlı bir azalışla 22,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu, geçen yılın 23 milyar dolarlık yüksek baz etkisinden kaynaklanan bir düşüştür. Ancak, 11 aylık dönemde mal ihracatındaki artış devam etmektedir" şeklinde konuştu.

İhracattaki bu sınırlı düşüşün sebeplerini açıklayan Bolat, enerji ürünleri ve altın ihracatındaki gerilemenin etkili olduğunu belirtti. Ayrıca, brent ve ham petrol fiyatlarının geçen yılın ortalamalarının oldukça altında seyretmesinin de ihracat üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu söyledi. Kasım ayında brent petrolün ortalama fiyatı 73 dolar iken, geçen yıl bu rakam 83 dolardı, bu da yaklaşık yüzde 13'lük bir düşüşe işaret ediyor. Bu düşüşün ithalat için olumlu olduğunu, ancak aynı zamanda petrol işleyip ihraç eden bir ülke olarak, bu durumun enerji ihracatında da gerilemeye yol açtığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin ikinci büyük rafinerisinin bakımda olması nedeniyle son üç ayda yaklaşık 500 milyon dolar kayıp yaşandığını belirtti.

Altın ihracatındaki dalgalanmaların ve avro-dolar paritesindeki düşüşlerin de ihracat üzerinde baskı oluşturduğunu kaydetti.

İthalatla ilgili olarak ise Kasım ayında ithalatın yüzde 2,4 artışla 29,6 milyar dolara ulaştığını bildiren Bolat, bu artışın özellikle altın, enerji ve demir-çelik ürünlerinden kaynaklandığını söyledi. Ocak-Kasım dönemine ilişkin ihracat ve ithalat verilerini paylaşan Bolat, "Bu yılın 11 ayında mal ihracatımız yüzde 2,5 artışla 238,5 milyar dolar oldu, ithalat ise yüzde 6,4 azalışla 311,7 milyar dolara geriledi. İhracattaki artış ve ithalattaki azalış, Türkiye’nin yüzde 3,2'lik büyüme oranına 2,2 puanlık katkı sağladı" dedi.

Editör: Eslem Nur KARAMAN