Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Gebze’de Türkiye’nin kimya sektöründe teknoloji geliştirme ve test altyapısına önemli katkılar sağlayacak Kimya Teknoloji Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Bilişim Vadisi bünyesinde, 165 milyon lira yatırımla hayata geçirilen merkez, sektörde inovasyon odaklı bir dönemin başlangıcını temsil ediyor. Bakan Kacır, merkezin sağlayacağı katkılara ilişkin, “Bilişim Vadisi bünyesinde yer alan merkezimizde; 39’u bugüne kadar ülkemizde gerçekleştirilmeyen olmak üzere 209 test ve analiz yerli imkanlarla icra edilecek.” ifadelerini kullandı.

1735299779 Kimya Teknoloji Merkezi Acilis Gorselleri 5

Tren gar ve istasyonlarında ücretsiz internet dönemi başlayacak Tren gar ve istasyonlarında ücretsiz internet dönemi başlayacak

Bakan Kacır, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye’nin kimya sektöründeki atılımlarına ve stratejik hedeflerine vurgu yaparak şu değerlendirmelerde bulundu: “Yerli ve milli üretimde lokomotif rol üstlenen sektörlerimizin tamamını sahip olduğumuz imkanların tümüyle destekliyor, sürdürülebilir büyümenin önünü açıyoruz. Organize Sanayi Bölgelerimizin sayısını 191’den 364’e, endüstri bölgelerimizi ise 45’e çıkardık. Türkiye artık küresel bir üretim üssü haline geldi.”

Kimya sektörünün stratejik önemine değinen Kacır, “Günlük yaşam ihtiyaçlarından kritik sektörlere kadar her alanda temel yapı taşı olan kimya sektörü, yenilikçi ve çözümleyici gücüyle ekonomik dönüşümlerin anahtarı konumunda. Ayrıca batarya, yeni nesil çip üretimi ve yenilenebilir hammaddelerin üretimi gibi alanlarda kimya teknolojileri öncü rol üstleniyor.” dedi. Bakan Kacır, kimya sektörünün tedarik zincirlerindeki etkisine de dikkat çekerek, sektörün sanayinin diğer birçok alanına katalizör etkisi yaptığını belirtti.

Son 22 yılda kimya sektörüne verilen desteklerden bahseden Kacır, “Kimya sektöründe gerçekleştirilen yatırımlar için bugüne kadar 3 bin 68 teşvik belgesi düzenledik. Bu teşviklerle 1,1 trilyon liralık nitelikli yatırımın ve 112 bin istihdamın önünü açtık. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile toplam yatırım tutarı 7,5 milyar liraya ulaşan 24 projeye destek sunduk. TÜBİTAK, KOSGEB ve Kalkınma Ajanslarımız aracılığıyla kimya alanındaki projelere 16 milyar lira katkı sağladık.” şeklinde konuştu.

Kimya sektörünün altyapısının güçlendirilmesi amacıyla oluşturulan organize sanayi bölgelerine değinen Kacır, “Halihazırda 45 endüstri bölgemizin 7’si kimya sektörü için kuruldu. Ayrıca 136 organize sanayi bölgemizde kimya tesisleri faaliyet gösteriyor. Sektörün rekabetçiliğini artırmak için 4 Kimya İhtisas OSB kurduk. Önümüzdeki dönemde Adana Ceyhan’da oluşturulmakta olan 30 milyon metrekarelik alanda, entegre kimya tesisi yatırımlarını hayata geçireceğiz.” dedi.

Açılışı yapılan Kimya Teknoloji Merkezi’nin test ve analiz altyapısı hakkında bilgi veren Bakan Kacır, merkezin özellikle KOBİ’ler için kritik öneme sahip olduğunu belirterek, “Merkezimiz, KOBİ’lerimizin Ar-Ge çalışmalarında ihtiyaç duydukları insan kaynağına ve yüksek maliyetli cihazlara erişimini kolaylaştıracak. Ayrıca firmalarımıza ulusal ve uluslararası projelerde danışmanlık hizmeti sunacak.” ifadelerini kullandı.

Merkezde yer alacak Kimya Kuluçka Merkezi’nin girişimcilere yönelik fırsatlar sunacağını belirten Kacır, “Kimya Kuluçka Merkezi, inovatif projeleri destekleyerek ülkemizden yeni start-up’lar doğmasını sağlayacak. 2030 yılına kadar 100 Turcorn ve 100 bin teknoloji girişimi çıkarma hedefimizde bu merkez önemli bir rol oynayacak.” dedi.

Bakan Kacır, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Ülkemize doğrudan fayda sağlayan, sanayimize, teknoloji ve inovasyon ekosistemimize katkılar sunan kimya sektörünü desteklemeye devam edeceğiz. Yatırım, istihdam, üretim, icat ve ihracat rotasında kalkınma gayretimize ortak olan tüm yatırımcılarımızla omuz omuza yürümeyi sürdüreceğiz.”

Editör: Sude Yılmaz