Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen Boğaziçi Zirvesi’nin 15’incisi, ‘Geleceğe Köprüler Kurmak: Barış, Teknoloji, Sürdürülebilirlik’ ana teması ile İstanbul’da başladı. Zirvenin açılış konuşmasını yapan UİP Kurucusu Cengiz Özgencil, karşılaşılan her yeni zorluğun, bizlere toplumları, ekonomileri ve gezegenimizi koruyacak yeni köprüler inşa etme zorunluluğunu hatırlattığını belirtti. Özgencil, "Boğaziçi Zirvesi olarak yalnızca bugünün sorunlarına çözüm üretmek değil, yarının potansiyelini birlikte keşfetmek için bir aradayız. Bu zirvenin, çözümler bulmanın, köprüler kurmanın ve hepimizi daha parlak bir geleceğe taşıyacak stratejiler geliştirmenin yollarını açacağına inanıyorum" dedi.

PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz: Enflasyonla mücadelede alınan yol sevindirici PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz: Enflasyonla mücadelede alınan yol sevindirici

Bu yılki zirveye, 50'den fazla ülkeden siyasetçiler, bürokratlar ve önde gelen iş ve fikir insanları katıldı. Four Seasons Bosphorus Otel’de düzenlenen ve iki gün sürecek zirvede, dünyanın dört bir yanından önemli isimler çeşitli panellerde günümüzün en kritik meselelerini masaya yatıracak. Ayrıca zirve boyunca, farklı ülkelerden gelen heyetlerin yatırım ve işbirliği görüşmeleri yapılacak.

Cengiz Özgencil, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, “Geleceğe Köprüler Kurmak: Barış, Teknoloji ve Sürdürülebilirlik” temasının yalnızca bir kelime oyunu olmadığını, küresel sorunlara çözüm arayışında yolumuzu aydınlatacak bir rehber niteliğinde olduğunu vurguladı. Barış, teknoloji ve sürdürülebilirlik ekseninde, karşılaştığımız her yeni zorluğun, toplumları, ekonomileri ve gezegenimizi koruyacak yeni köprüler inşa etme zorunluluğunu hatırlattığını belirten Özgencil, “Dünyamız, tarih boyunca belki de hiç bu kadar hızlı bir dönüşümden geçmemişti. Ancak bu dönüşümün merkezinde insan var; insanı geliştiren ve yeniden tanımlayan, insan potansiyelini dönüştüren yeni teknolojiler var. Bu nedenle, Boğaziçi Zirvesi olarak yalnızca bugünün sorunlarına çözüm üretmek değil, yarının potansiyelini birlikte keşfetmek için bir aradayız. Bu zirvenin, çözümler bulmanın, köprüler kurmanın ve hepimizi daha parlak bir geleceğe taşıyacak stratejiler geliştirmenin yollarını açacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Özgencil, özellikle yapay zekâ devriminin bu potansiyelin merkezinde durduğuna ve yapay zekânın, bireyleri ve toplumları daha ileriye taşıyacak önemli bir araç olduğuna dikkat çekti. Ancak, yeni teknolojilerin barışçıl ve insan merkezli bir yaklaşımla şekillendirilmesi gerektiğine inandıklarını vurgulayan Özgencil, "Bizim de amacımız, yapay zekâyı insan onurunu koruyarak ve toplumsal adaleti gözeterek yapılandırmak" dedi.

Özgencil, küresel ekonomilerin yeni dengelere ve dönüşüm süreçlerine girdiğini ve bu süreçlerin ortaklıklar ve sürdürülebilir büyüme stratejilerinin önemini artırdığını belirtti. Özellikle Türkiye'nin GCC ve Afrika kıtasıyla geliştirdiği ticari ilişkilerin de bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Özgencil, “Ortak büyüme stratejileri sayesinde bölgemizdeki tüm ülkeler için daha güçlü bir gelecek inşa edebiliriz. Sınırları aşan iş birlikleri, ortak güven ve barışın güçlendirilmesinde kilit bir rol oynayacak" ifadelerini kullandı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, zirve açılışında yaptığı konuşmada, son beş yıl içinde COVID-19 ile başlayan süreçte küresel ticaretin çok önemli değişikliklere uğradığını belirtti. Ticaretin serbestleşmesi ve yeni ticaret bloklarının ortaya çıkmasıyla birlikte, küresel ticaretin jeopolitik risklerle hızla yön değiştirdiğine dikkat çekti. Olpak, “Bir zamanların iyi enerji ortakları olan Rusya ve Avrupa'nın savaş sonrası durumunu biliyoruz. Nükleer enerji, bir dönem gündemimizden çıkmalı denirken şimdi yeniden yeşil enerji olarak kabul ediliyor. Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya'nın Rusya ile ilişkilerindeki değişiklikleri gözlemliyoruz. Çin ve Amerika'nın birbirlerine uyguladıkları gümrük vergilerinin artışını ve yeni ABD seçimlerinin sonuçlarını farklı başlıklarda görmek gerek" dedi. 

Olpak, Çin'in gelişmekte olan ülkelerle ticaret ilişkilerini artırma çabalarına dikkat çekerek, "İş dünyası olarak Çin'in Kuşak Yol projesini, ABD'nin yeniden inşa etme projesini ve AB'nin küresel geçit projesini iyi analiz etmemiz lazım. Asya Pasifik'ten Indo Pasifik'e doğru bir geçiş gözlemliyoruz. Tüm bu gelişmeler, küresel ticaretin nasıl bir seyir izleyeceği konusunda belirsizlik yaratıyor, ancak çevreci ürünler ve hizmet ihracatının önemi artmaya devam ediyor" şeklinde konuştu.

UİP Onursal Başkanı Dr. Talal Abu Gazaleh ise açılışta yaptığı konuşmada, bölgede yaşanan savaş ortamına dikkat çekerek, İsrail'in giderek artan saldırganlığının büyük bir tehlike oluşturduğuna işaret etti. Filistin ile başlayan ve Lübnan ile devam eden sürecin çevre ülkelere yayılma riskine dikkat çeken Abu Gazaleh, “Şu anda tarihte görülmemiş şeyler yaşanıyor. İsrail’in soykırım üzerine inşa ettiği savaşı 1 yıldır sürüyor ve dünya sessiz kalıyor. Filistin’in yüzde 80’i zaten 1948 yılında Yahudi devletine dönüştürüldü ve 800 binden fazla Filistinli mülteci oldu. Ancak kimse İsrail’in sorumluluk almasını sağlamadı, hesap vermesinin önüne geçildi” dedi. 

Birleşmiş Milletler’in şu anda paralize olduğunu belirten Abu Gazaleh, “Sistemi insan haklarına saygı duyan bir yapıya dönüştürmek gerekiyor. Etkili ve demokratik bir yapı oluşturulmalı. Adalet için herkesin eşit şekilde temsil edilmesi gerekiyor. Sadece böyle bir sistem, ülkeler arası eşitlik ve adaleti sağlayabilir” diye konuştu. Ayrıca, Ortadoğu’daki mevcut ortamda Boğaziçi Zirvesi’nin barış teması ve bu zirvede yer alan umut verici mesajların kendilerine güç verdiğini ifade etti. "Dünyadaki kaynakları adilce kullandığımız sürece dünya daha ideal bir yer olur. Biz barışın dünyaya hakim olmasını istiyoruz” dedi.

Editör: Sude Yılmaz