Çin ekonomisi, Ağustos 2024'te üretim ve tüketim göstergelerindeki yavaşlamanın yanı sıra gayrimenkul yatırımlarındaki gerilemenin olumsuz etkilerini hissetmeye devam etti. Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) tarafından açıklanan verilere göre, sanayi üretimi, perakende satışlar, sabit sermaye yatırımları ve işsizlik oranlarında yavaşlama gözlendi.

Tüketim ve iç talebin önemli bir göstergesi olan perakende satışlar, Ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre %2,1 artış gösterdi. Ancak, Temmuz ayında kaydedilen %2,7'lik artışın gerisinde kaldı, bu da tüketici talebinde bir yavaşlamaya işaret ediyor.

Yıllık cirosu 20 milyon yuanın (yaklaşık 2,82 milyon dolar) üzerindeki sanayi işletmelerinin üretim çıktıları ile ölçülen sanayi üretimi, Ağustos ayında yıllık bazda %4,5 arttı. Ancak, Temmuz ayında kaydedilen %5,1'lik artışla karşılaştırıldığında bu artışın da yavaşladığı görüldü.

Gayrimenkul sektöründeki gerileme, sabit sermaye yatırımları üzerindeki baskısını sürdürüyor. Altyapı, taşınmazlar, makine ve donanım harcamalarını içeren sabit sermaye yatırımları, yılın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre %3,4 artış gösterdi. Ancak bu oran, ilk 7 aydaki %3,6'lık artışın altında kaldı.

Özellikle gayrimenkul yatırımları, ilk 8 ayda %10,2 oranında gerileyerek, iki yıldır devam eden düşüş trendini sürdürdü.

Ticaret Bakanlığı'ndan 8 ayda 815 milyon liralık ceza Ticaret Bakanlığı'ndan 8 ayda 815 milyon liralık ceza

Ağustos ayında kentlerdeki işsizlik oranı, bir önceki aya göre %0,1 puan artarak %5,3 seviyesine ulaştı. UİB, uzun süredir yüksek seyreden genç işsizlik oranlarını ise bu ay da açıklamadı, bu da ekonomideki kırılganlığın sürdüğüne dair işaretler verdi.

Çin ekonomisinde yaşanan bu yavaşlamanın, ülkenin büyüme hedeflerini zorlaştırdığı ve özellikle gayrimenkul sektöründeki düşüşün genel ekonomik performans üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği belirtiliyor.

Editör: Sude Yılmaz