TÜSİAD, Türkiye'yi startuplar ve teknoloji firmaları için bölgesel cazibe merkezi olarak tanıtıyor TÜSİAD, Türkiye'yi startuplar ve teknoloji firmaları için bölgesel cazibe merkezi olarak tanıtıyor

Bu yıl depremden zarar gören kadınları tekrar iş hayatına teşvik ederek daha da güçlenecekleri, iş hayatındaki etkinliklerini artıracakları bir dayanışma ağı içinde olacaklarını belirten, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Emine Erdem; ‘’Bu yıl, dayanışma ve birlik beraberlik yılı. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında küllerimizden yeniden doğacağız.”

‘’Kadınlar fırsat eşitliği olduğu sürece hayatın her alanında önemli başarılar elde ediyor.’’ Kadınlar iş hayatındaki yeri ve fırsat eşitliğinin öneminden bahseden Emine Erdem; ‘’Bugün Türkiye’nin 32 milyon 383 bin kişilik çalışma yaşındaki kadın nüfusunun sadece 11 milyon 79 bininin işgücüne dâhil olması, her üç kadından ikisinin işsiz olduğunu gösteriyor. 32 milyonun üzerinde bir nüfustan bahsediyoruz, dolayısıyla kadınlar olmadan ekonomide kalkınmadan da söz edilemez.  Sürdürülebilir kalkınma, refah içinde ve demokratik bir yaşam için kadın erkek eşitliğini her alanda uygulamalıyız. Günümüzde ‘kadın-erkek mesleği’ gibi önyargıların iş hayatında yavaş yavaş ortadan kalktığını görmek sevindirici gelişmeler. Kadınlar fırsat eşitliği olduğu sürece her meslekte, hayatın her alanında önemli başarılar elde ediyor ve geleceği inşa ediyorlar.’’ dedi. ‘’Sosyal ve kültürel ön yargılarla kararlı bir şekilde mücadele edilmeli.’’ Kadınların iş dünyasında karşılaştıkları engellerin kararlı bir mücadele ile kaldırılması gerektiğini vurgulayan Erdem; ‘’İster girişimci olsun ister profesyonel çalışsın, kadınların ekonomiye katılımının önünde finansa ve eğitime erişimdeki zorluklar, rol model ve network eksikliği, çocuk ve yaşlı bakım sorumluluğu, kadına karşı şiddet gibi birçok engel var. Sonuçta bütün bunlar kadınlarda özgüven eksikliğine neden oluyor. Kadınların cesaretini en fazla kıran da erkeği hayatın merkezine koyarak kadını ikinci plana atan ataerkil kültür. Bu bakış açısı, kadının iş hayatında potansiyelini tümüyle gerçekleştirmesinin önündeki temel engeli oluşturuyor. Bir kadın çalışmak veya iş kurmak istediğinde, önce evdeki sorumluluklarını yerine getirmesi ve ardından evdeki erkeğin onayını olması gerekiyor. Sosyal ve kültürel ön yargılarla kararlı bir şekilde mücadele edilmeli. Kadın girişimcilerin daha fazla desteklenmesi, teşvik edilmesi, iş hayatında varlık göstermeleri için önlerindeki engellerin kaldırılması gerekiyor. Teşvik ve destek programlarının geliştirilmesi, girişimcilikle ilgili kuluçka merkezlerinin yanı sıra kurulan yeni girişimlerin büyümesi ve ölçeklenmesi için mekanizmaların kurulması, dünyanın hızına uyum sağlama kabiliyetinin reflekse dönüşmesi gerekmekte. Bunun için de girişimciliğin bir kültür olarak benimsenmesine, tohumlarının daha okullarda atılmasına, girişimciliğin bir kariyer hedefi olarak görülmesine gereksinim var. Katma değeri yüksek daha fazla start-up çıkartmamız için yatırım tarafında sektörü besleyecek bir yatırımcı ilgisini oluşturmak, melek yatırımcıların sayısını artırmak da bir diğer önemli ihtiyaç.’’ Diye konuştu.
Editör: Eslem Nur KARAMAN