Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında 10 yıl içinde toplam 11,2 milyon yolcunun seyahat ettiğini açıkladı. 2024 yılı itibarıyla bu hatta 1 milyon 469 bin yolcunun hizmet aldığını belirten Uraloğlu, hattın 2014 yılında hizmete girmesinden bu yana önemli bir taşıma kapasitesine ulaştığını vurguladı.
Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul-Konya YHT hattının 18 Aralık 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldığını hatırlattı. Uraloğlu, “Bu hattımız, 10 yıl boyunca 11,2 milyon yolcumuza hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım fırsatı sundu” dedi.
Uraloğlu, hattın açılmasıyla İstanbul ile Konya arasındaki seyahat süresinin 13 saatten 4 saat 50 dakikaya düştüğüne dikkat çekti. Günlük 4 bin 300 yolcu taşıyan hattın, 27 Mayıs 2023’te 6 bin 657 yolcuyla günlük en yüksek yolcu sayısına ulaştığı bilgisini verdi.
Günlük 8 Sefer ve 11 İstasyon
Konya-İstanbul YHT hattı, günde karşılıklı 8 seferle işletilmektedir. 644 kilometre uzunluğundaki bu hatta Konya, Eskişehir, Bilecik, Sakarya, Kocaeli ve İstanbul gibi önemli şehirlerin yanı sıra, İstanbul Anadolu Yakası’nda Pendik, Bostancı ve Söğütlüçeşme istasyonları da yer alıyor.
Uraloğlu, bu hattın sunduğu kombine taşımacılık hizmetiyle yolcuların, yüksek hızlı trenle ulaşamadıkları noktalara otobüs bağlantılarıyla da ulaşabildiğine işaret etti. Bu sayede yolcular, örneğin Konya-Eskişehir-Bursa arasını 4 saat 15 dakikada, İstanbul-Konya-Antalya-Alanya güzergahını ise 10 saatte kat edebiliyor.
Yüksek Hızlı Trenle Türkiye’nin Yüzde 51’ine Ulaşım Sağlanıyor
Türkiye’nin yüksek hızlı demir yolu ağının 2 bin 251 kilometreye ulaştığını belirten Bakan Uraloğlu, bu hatlarla 11 şehre doğrudan ulaşım sağlandığını, toplamda ise 20 il ve ülke nüfusunun yüzde 51’ine hizmet verildiğini aktardı. Ayrıca, Ankara-Konya, Konya-İstanbul ve Karaman-Konya hatlarının kuzey-güney ve doğu-batı aksındaki ulaşımı kolaylaştırdığını vurgulayan Uraloğlu, Konya’nın da bu hatlar sayesinde turizm, ticaret, eğitim ve sanayi alanlarında önemli bir ivme kazandığını ifade etti.
2053 Hedefi: 28 Bin 600 Kilometre Demir Yolu Hattı
Demir yolu yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini belirten Uraloğlu, 2053 yılına kadar Türkiye'nin demir yolu hattının uzunluğunu 28 bin 600 kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye'nin dört bir yanında hızlı demir yolu hatlarının inşasının sürdüğünü belirten Uraloğlu, Karaman-Ulukışla-Mersin-Adana-Gaziantep demir yolu hattının da bu projeler arasında yer aldığını vurguladı. Bu hattın devreye girmesiyle Edirne'den Gaziantep'e kadar kesintisiz bir şekilde YHT sürati ve konforuyla seyahat edilebileceğini ifade etti.
Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin dört bir yanındaki yüksek hızlı tren projeleriyle ulaşımı daha hızlı ve konforlu hale getirmeye kararlı olduklarını sözlerine ekledi.