Geçmişten günümüze kendine has lezzetlere ev sahipliği yapan ve bu lezzet mirasını geleceğe taşımayı amaçlayan Adana, Adana Lezzet Festivali ile önemli bir lezzet buluşmasına sahne olacak. Festival, aynı zamanda gastronomi dünyasının önemli isimlerini de ağırlayacak. Arda Türkmen, Somer Sivrioğlu, Mehmet Yalçınkaya, Danilo Zanna, Türev Uludağ, Ebru Baybara Demir ve Hazer Amani gibi yıldız isimler gastronomi dünyasının kapılarını aralarken, ünlü tarihçi İlber Ortaylı da “Adana’nın Kültür Mirası”nı kendine has üslubu ile anlatacak.
Adana Valiliği’nin öncülüğünde Adana Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, odalar ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği ve sinerjisi ile Adana’nın gastronomi dünyasındaki yerini sağlamlaştırmak için 7-8-9 Ekim tarihlerinde düzenlenecek olan Uluslararası Adana Lezzet Festivali, üç gün boyunca lezzet şölenine sahne olacak. Yıldızlar geçidi gibi festival Şehrin dikkat çeken lezzetlerini gözler önüne seren Adana Lezzet Festivali, 3 gün boyunca sürecek olan konferans ve sunumlar ile de dikkat çeken bir programa sahip. Festivalin ilk günü Adana HiltonSA’da gerçekleştirilecek birbirinden önemli konuları içeren 12 konferans; uzmanları, akademisyenleri, yerli ve yabancı konuk şefleri, araştırmacıları ve iş insanlarını ağırlayacak. Festivalin ikinci ve üçüncü günleri ise Adana’da tam bir gastronomi rüzgarı esecek. Adana Merkez Park’ta 180 dönüm üzerine kurulu alanda düzenlenecek Türkiye’nin en büyük ve en lezzetli festivali olan Uluslararası Adana Lezzet Festivali, gastronomi dünyasının ünlü isimlerini ziyaretçileri ile buluşturacak. Arda Türkmen, Somer Sivrioğlu, Mehmet Yalçınkaya, Danilo Zanna, Türev Uludağ, Ebru Baybara Demir ve Hazer Amani gibi ünlü isimler, Merkez Park’taki Lezzet Sahnesi’nde lezzetli yemeklerin ipuçlarını verecek. İlber Ortaylı ile Adana’nın Kültür Mirası Adana Lezzet Festivali’nin ziyaretçileri ile buluşturacağı bir diğer isim ise ünlü tarihçi İlber Ortaylı olacak. Ünlü tarihçi, festivalin ikinci günü Merkez Park’ta bulunan Amfi Tiyatro’da “Adana’nın Kültür Mirası”nı kendisine has üslubu ile anlatacak. Genç Şefler Yarışması Adana’nın mutfak mirasına katkı sağlamayı hedefleyen Adana Lezzet Festivali, “Genç Şefler Yarışması”7 EKİM 2022 / GASTRONOMİ KONFERANSLARI- HİLTONSA 09:30 / Açılış Konuşmaları 10:20 - 10:55 / Adana’nın Eşsiz Tadı 11:00 - 11:20 / Güney Kore Tanıtımında Gastronominin Rolü Jia Choi / O’ngo Food Communications Kurucu ve Başkan – Güney Kore 11:25 - 11:45 / Sürdürülebilir Restoran Mümkün Mü? Gamze Cizreli (Big Chefs Kurucu-Ortak, TURYİD Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı) 11:50 - 12:20 / Gastronomi ve Turizmin Değer Yaratan Birlikteliğinde Yeni Hedefler Moderatör: Gila Benmayor (Gazeteci), Sururi Çorabatır (TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı), Oya Narin (TTYD Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı), Burak Tonbul (Touristica Yönetim Kurulu Başkanı), Tayyar Zaimoğlu (ÇUKTOB Yönetim Kurulu Başkanı) 12:20 - 12:30 / Adana Mutfağı Prof. Dr. Oya Berkay Karaca (Çukurova Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokul Öğretim Üyesi / Müdürü), Hakan Coşkun (Adana HiltonSA Executive Chef) 13:30 - 13:45 / İncili Gastronomi Rehberi Adana’da Takdim: Kamer Kıraç (İşletmeci), Müge Akgün (Gazeteci, Yazar) 13:50 - 14:30 / Coğrafi İşaretli Ürünlerin Gastronomik Deneyime Dönüşümü 14:35 - 15.10 / Şerbetliler Moderatör: A. Çağrı Başkurt (Saray ve Kültür Tarihçisi), Elif Edes (Şef, Gastronomi Danışmanı, Yazar, Eğitmen), Murat Güllü (Karaköy Güllüoğlu Genel Müdürü), Prof. Dr. Muna Yüceol Özezen (Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi, Yeni Türk Dili Anabilim Dalı Başkanı) 15:15 - 15:35 / Sürdürülebilir Yaşam İçin Sürdürülebilir Beslenme15:40 - 15:55 / Tadında Anadolu Sadettin Cesur (BTA İcra Kurulu Başkanı, CEO) 16:00 - 16:40 / Yerel Mutfağın Korunmasına Akademilerin Yaklaşımı16:45 - 17:15 / Geleceğin Tarım Uygulamaları Moderatör: Emrah İnce (TTGV Technology Evangelist, YeniÇiftçi Platformu Kurucusu), Kübra Yüzüncüyıl (Akademisyen, Yazar), Yasemin Kireç / Anadolu Meraları CEO), Sinem Özkan Başlamışlı (Özkan Tarım Yöneticisi) AÇILIŞ SEREMONİSİ – ADANA MERKEZ PARK 16:00 Kortej ve Festival Mangal Ateşi Töreni 08 EKİM 2022 - MERKEZ PARK - LEZZET SAHNESİ 11:00-11:40 Meşhur Adana Sıkması ve Karakılçık Buğdayı Sahrap Soysal (TV Programcısı, Mutfak Araştırmacısı, Yazar), Nesrin Karataş (Adana Slow Food Üyesi, Slow Food Çiftçi Pazarı Üreticisi), 11:45-12:15 Adana Özel Gün Yemekleri Moderatör: A.Çağrı Başkurt (Saray ve Kültür Tarihçisi) Pırıl Bilici (Slow Food Adana Sözcüsü) 12:20-12:50 Komili Zeytinyağ ile “Ciğerimin Köşesi” Burak Zafer Sırmaçekici (Primitif Sokak Yemekleri Kurucu, Şef) 12:55-13:25 Yerinde Üretmek, Yerinde Tüketmek Ebru Baybara Demir (Sosyal Gastronomi Şefi) 13:30-14:00 Akdeniz'in Ortak Lezzet Mirası Claudio Chinali (Eataly İstanbul, Executive Chef) 14:05-14:35 Komili Zeytinyağ ile Mucize Lezzetler Türev Uludağ (Şef, TV Programcısı) Mehmet Cavlı (Komili Orijinasyon ve Tadım Müdürü) 14:40-15:40 Adana Mutfağına Övgü Danilo Zanna, Somer Sivrioğlu, Mehmet Yalçınkaya 15:45-16:15 Adana Peynirleri16:20-16:50 Sırlar, Dolmalar, Sarmalar Eyüp Kemal Sevinç (Eks Mutfak Akademisi Kurucu, Şef) Nurlu - Nurşen Aksoy (Blogger) 16:30-17:30 İlber Ortaylı ile Adana’nın Kültür Mirası İlber Ortaylı (Merkez Park-Amfi Tiyatro) 16:55-17:25 Le Cordon Bleu Şefleri İle “Narenciyeli Tatlar” Marc Pauquet (Özyeğin Üniversitesi Le Cordon Bleu Pastane Bölümü Yönetici Eğitmen Şef) 17:30-18:00 Arda Türkmen ile Lezzetli Dakikalar Arda Türkmen (Şef, TV Programcısı) 19:15 Havai Fişek – Lazer – Flyboard Gösterisi 08 EKİM 2022 - GENÇ ŞEFLER YARIŞMASI (Genç Şefler Yarışması Çadırı) 12:00-13:00 Genç Şefler Bireysel Yarışması 13:30-14:30 Üniversiteli Genç Şefler Bireysel Yarışması 15:00-17:00 Üniversiteli Genç Şefler Ekip Yarışması 18:00 Ödül Töreni 09 EKİM 2022 - MERKEZ PARK - LEZZET SAHNESİ 11:00-11:30 Yemek.com ile Adana Lezzetleri Ferhat Bora (Şef, Yemek.com) 11:35-12:05 Le Cordon Bleu Şefleri İle “Narenciyeli Tatlar” Erich Ruppen (Özyeğin Üniversitesi Le Cordon Bleu Yönetici Eğitmen Şef) 12:10-12:40 Ceyhan Mutfağı Gönül Paksoy (Tasarımcı, Yemek Kitabı Yazarı) 12:45-13:15 Yerel Ürünler, Yeni Lezzetler Elif Edes (Şef, Gastronomi Danışmanı, Yazar, Eğitmen) 13:20-13:50 Anadolu’nun Buğday Hafızası Asuman Kerkez (TV Programcısı, Akademisyen) 13:55-14:25 Hem Ovadan, Hem Kıyıdan İsmet Saz (İsmet Saz Grup Kurucu, Şef) 14:30-15:00 Adana Sokak Lezzetlerine Şef Dokunuşu Hazer Amani (Fireroom Foods Kurucu, Şef) 15:05-15:35 Akdeniz’in İncisi Lagos Can Aras (Amavi Alaçatı Executive Chef) 15:40-16:10 Sofralar Dile Gelse Engin Aymete (Sofralar Dile Gelse Kurucu Ortak) Tamar Taşçıoğlu (Turizmci, Sofralar Dile Gelse Kurucu Ortak) Ömer Bozyap (Ocak Restoran Executive Chef, Ortak) 16:15-16:45 Usla Akademi ile Bici Bici’nin Yolculuğu Hülya Acar (Usla Akademi Genel Koordinatörü) Cenk Akaya (Usla Akademi Şefi) 16:50-17:30 Adanalı Genç Şefler Sahnede 09 EKİM 2022 - MERKEZ PARK - GENÇ ŞEFLER YARIŞMASI (Genç Şefler Yarışması Çadırı) 12:00-13:00 Adana Lezzet Festivali Liseli Genç Şefler Bireysel Yarışması 13:30-14:30 Adana Lezzet Festivali Genç Şefler Bireysel Yarışması 17:00 Ödül Töreni 09 EKİM 2022 - KAPANIŞ KONSERİ - MERKEZ PARK 21:00 MANUŞ BABA - (Adana Merkez Park Konser Sahnesi)
Editör: İbrahim GÜNEŞ