2024 yılı ilk yarı finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yayınlayan Eksun Gıda’nın cirosu, 4,4 milyar TL’ye ulaştı. Şirketin ihracat cirosu ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artışla 997 milyon TL seviyesinde gerçekleşirken ihracatın toplam satışlar içindeki payı yüzde 23 oldu. 

Sinangil ve Sinangil Gluten Yok markaları ile 200’ü aşkın ürün çeşidini bünyesinde barındıran Eksun Gıda, Türkiye Muhasebe Standartı (TMS) 29 enflasyon muhasebesi ilkelerine uygun olarak hazırlanan 2024 yılı ilk yarı finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınladı. Eksun Gıda’nın 2024 yılının ilk 6 ayında toplam cirosu 4,4 milyar TL seviyesine ulaşırken ihracat cirosu 997 milyon TL seviyesinde gerçekleşti.

Elite World Hotels & Resorts, Ethexpo Avrasya Turizm ve Sağlık Fuarı’na katılıyor Elite World Hotels & Resorts, Ethexpo Avrasya Turizm ve Sağlık Fuarı’na katılıyor

30’dan fazla ülkeye ihracat yaparak bu alanda da sektörünün önemli firmalarından olan Eksun Gıda, ihracatını geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artırarak geçtiğimiz yılın ilk altı ayında yüzde 21 olan ihracatın toplam satışlar içindeki payını yüzde 23’e çıkardı. Eksun Gıda Genel Müdürü Ahmet Demir yaptığı değerlendirmede, “Ülke ekonomisine katkı sağlama bilinciyle, ihracat çalışmalarımıza satış kanallarımız içinde özel bir yer ayırıyoruz.” dedi.

“Güçlü özkaynak yapısı devam ediyor”

Güçlü sermaye yapısını 2024 yılı ilk yarısında da sürdürdüklerini belirten Eksun Gıda Genel Müdürü Ahmet Demir, “2 milyar TL’nin üzerine ulaşan Eksun Gıda’nın toplam özkaynakları, planladığımız ve devam etmekte olan yatırımlarımız açısından odağımızı güçlendiriyor. Şirket özkaynaklarımızın güçlülüğünün bir göstergesi olarak özkaynaklar içinde yer alan 70 milyon TL olan ödenmiş sermayemizi, tamamı iç kaynaklardan karşılanmak üzere yüzde 757 oranında artırarak 600 milyon TL’ye yükselttik.” dedi.

“RES yatırımlarımızı hızla hayata geçirmeyi hedefliyoruz”

Tüm paydaşları için değer yaratmayı ilke edinen bir anlayışla faaliyetlerine devam eden ve “Yeşil Dünya Sürdürülebilir Enerji” mottosunu benimseyen Eksun Gıda’nın Genel Müdürü Ahmet Demir, “Sürdürülebilirlik vizyonumuzun bir parçası olarak üretim tesislerimizdeki enerji ihtiyacını karşılamak üzere yenilenebilir enerji yatırımları gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda yatırımın yapılacağı bölgenin elektrik dağıtım şirketinden, toplam 18.900 kW güce sahip rüzgar enerjisi santrali yatırımı için çağrı mektuplarını aldık. Yatırımın diğer etaplarına ilişkin de çağrı mektuplarını bekliyoruz. Akabinde yatırımlarımızı hızla hayata geçirmeyi hedefliyoruz.” dedi. 

Lisanslı depoculuk, sürdürülebilir gıda tedarikine güç katacak

Eksun Gıda, ivme kazanan yatırım ajandasını yeşil enerjinin yanı sıra lisanslı depoculuk yatırımıyla çeşitlendirdi. Eksun Gıda Genel Müdürü Ahmet Demir, “Lisanslı depoculukla birlikte daha güvenli ve kontrollü bir stoklama yapısına kavuşturacak olmanın heyecanı içindeyiz. Bu süreç sürdürülebilirlik vizyonumuza da önemli katkılar sağlayacak.” dedi. Eksun Gıda, geçtiğimiz dönemlerde, "Lisanslı Depoculuk" alanında faaliyet göstermek üzere, lisanslı depoculuk faaliyet belgesine sahip Babaeski Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi'ni satın alarak bünyesine dahil etmişti.

“Toplam Aktif Büyüklüğümüz 4,3 milyar TL’ye ulaştı.”

Perakende ve endüstriyel alanda yaygın dağıtım ağı ile faaliyet gösterdiklerinin altını çizen Demir, “Eksun Gıda’nın toplam aktif büyüklüğü 4,3 milyar TL’ye ulaştı. Bununla birlikte, Eksun Gıda’nın halka arz ile birlikte artan güçlü özkaynakları, TMS 29 enflasyon muhasebesi uygulamasının etkisi ile finansal tablolarımızı olumsuz yönde etkilemeye devam etmiştir. TMS 29 enflasyon muhasebesi uygulanmamış 2024 yılı ilk yarı konsolide finansal tablolarında 99 milyon TL dönem karı bulunan Eksun Gıda’nın, TMS 29 enflasyon muhasebesi uygulanmış konsolide finansal tablolarında 288 milyon TL dönem net zararı bulunmaktadır. Buna paralel olarak, şirketimizin TMS 29 etkisi hariç brüt kar marjı yüzde 16,4 seviyesinde, FAVÖK marjı ise yüzde 7,2 seviyesinde gerçekleşmiştir.”dedi.

Editör: Sude Yılmaz