Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamuller sektörünün 6 aylık ihracatı yüzde 6,9 artışla 5,9 milyar dolar oldu.

Türkiye Gıda İhracatçıları (TGİ) yaptığı açıklamaya göre, hububatçıların yılın ilk yarısındaki ihracatı miktar bazında yüzde 25 artarak toplamda 6,2 milyon tona ulaştı. Sektörün ihracatı söz konusu dönemde yüzde 6,9 artışla 5,9 milyar dolara yükseldi.

En fazla ihracat gerçekleştirilen Irak’tan sağlanan gelir  yüzde 10,7 artarak 1 milyar 68 milyon dolara ulaştı. İkinci sıradaki ABD'ye 316,1 milyon dolar, üçüncü sıradaki Suriye'ye 251,3 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

Söz konusu dönemde ürün gruplarından bisküvi-pasta ihracatı 811 milyon dolar, bitkisel yağ ihracatı 696 milyon dolar, buğday unu ihracatı ise 675 milyon dolar oldu.

Thumbs B C 582A07Be16F7349Ad30C8Aa3D120D4Df

ATSO Growtech ile Tarımda Geleceğe Dokunan İnovasyonlar Ödüllendirildi ATSO Growtech ile Tarımda Geleceğe Dokunan İnovasyonlar Ödüllendirildi

TİM Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, gerçekleştirilen ihracat hakkında değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin uyguladığı buğday ithalatı yasağının küresel etkilerine değindi.

Tiryakioğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemizde buğday alım fiyatlarının enflasyonla mücadeleyi önde tutan oranlarda güncellenmesi ve buğdaya ithalat yasağı getirilmesi de tarımsal bir emtia olarak buğdayın küresel fiyatlarını aşağı yönlü etkiliyor. Küresel ölçekte ürün arzının yükseldiği, para arzının ise sınırlı olduğu böyle bir dönemde, Türkiye dengeli bir ticaret politikası yürütüyor. Buğday ithalatına tekrar izin çıktığı zaman başta makarna sektörü olmak üzere gıda alanındaki farklı sektörlerimiz için ham madde girdisi olarak temin edeceğimiz buğdayda uygun fiyatlar bulabiliriz”

Türkiye’de kişi başına 250 kg. buğday üretildiğine değinen Tiryakioğlu, dünya buğday üretiminin 800 milyon tona yakın seviyelerde olacağını belirtti. Tiryakioğlu:

"Bu veriler dünya nüfusuna vurulduğu zaman, dünyada yıllık kişi başına 100 kilogram buğday üretimi yapıldığı anlamına geliyor. Diğer taraftan 85 milyon nüfuslu Türkiye, yılda 21,5 milyon tonluk rekolte ile kişi başına yaklaşık 250 kilogram buğday üretiyor. Ülkemizin buğday üretimindeki gücü, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörümüzün iştigal alanındaki performansına da doğrudan yansıyor. 2023 verilerine göre yıllık buğday unu ve makarna ihracatımızın toplamı 5 milyon tonu buluyor. Geçen yıl 164 ülkeye 3,5 milyon ton buğday unu ihracatı gerçekleştiren Türkiye, 2015 yılından beri bu alanda dünya ihracat şampiyonluğunu da elinde bulunduruyor. Bu stratejik ürünü iştigal alanında tutan bizim sektörümüzün bir özelliği de bisküvi-pasta, kakaolu mamuller, yağlı tohumlar ve baharatlar gibi kilogram başına ortalama birim fiyatları 2 ila 4 dolar arasında değişen katma değerli ürünleri kapsıyor oluşudur."

"Hububat alanında dış ticaret açığı vermeyen bir ülkeyiz"

Tarımsal hasılada Avrupa'da birinci olan Türkiye'nin bir başka özelliğinin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri iştigal alanında dış ticaret açığı vermemesi olduğunu aktaran Tiryakioğlu, "2023 verilerine göre 1,5 milyon tondan fazla bisküvi-pasta, 1,5 milyon tona yakın bitkisel yağ, 1 milyon tondan fazla şeker ve şeker ve mamulleri, 1 milyon tona yakın kakaolu mamul ihraç eden Türkiye, sektörümüzün toplam dış ticaretinden yılda 12,5 milyar dolara yakın gelir elde etti” diye konuştu.

Editör: Eslem Nur KARAMAN