Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yıl uygulanan enflasyon muhasebesinde değişikliğe gidildiğini duyurdu. Yapılan değişiklik hakkında MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Şimşek tarafından yapılan duyuruya göre 2023 yılı sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmeler 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmayacak. Bu karar yaklaşık 1,5 milyon mükellefi ilgilendiriyor.

Ankara Ticaret Odası'nda Sosyal Medyanın Ticaret Hayatına Etkileri Konuşuldu Ankara Ticaret Odası'nda Sosyal Medyanın Ticaret Hayatına Etkileri Konuşuldu

Yapılan değişikliğin ardından Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, enflasyon düzeltmesindeki yeni kararı değerlendirdi. Asmalı, "2023 yılı itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altında kalan işletmelerimizin enflasyon düzeltmesi kapsamının dışında bırakılması, ekonomimizin lokomotifi durumunda olan küçük işletmelerimiz adına oldukça memnuniyet verici bir gelişme olmuştur." dedi.

Asmalı, değerlendirmelerinde şu ifadeleri kullandı:

“2023 yılı itibarıyla cirosu 50 milyon TL’nin altında kalan işletmelerimizin enflasyon düzeltmesi kapsamının dışında bırakılması, ekonomimizin lokomotifi durumunda olan küçük işletmelerimiz adına oldukça memnuniyet verici bir gelişme olmuştur. Bu kapsamda başta Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek  olmak üzere, bütün ekonomi yönetimine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bununla birlikte, enflasyon düzenlemesinin ekonomik büyüme ve istikrar üzerinde olumsuz etkilere yol açma noktasında yüksek bir risk taşıdığı mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bu çerçevede MÜSİAD olarak yeniden; ekonomi yönetimini, bu konuda daha dengeli bir yaklaşım benimsemeye ve ekonomik büyümeyi destekleyecek adımlar atmaya davet ediyoruz. Baştan itibaren ifade ettiğimiz gibi, enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan farklar verginin konusu olmamalıdır. Zira bu düzeltme işlemi finansal tabloların gerçek durumu yansıtması adına yapılmaktadır. Buna ilaveten; enflasyon düzeltmesi uygulamasının geçici vergi dönemlerinde değil, yılda bir kez uygulanacak şekilde düzenlenmesi daha uygun olacaktır. Bu vesileyle enflasyon düzeltmesi farklarının vergilendirilmesinin yatırımcıların güvenini sarsma riski taşıdığının altını çiziyor, bu farkların vergi kapsamı dışında tutulması gerektiğini yeniden ifade ediyoruz”

Editör: Eslem Nur KARAMAN