Türkiye’nin savunma sanayisinin en önemli buluşmalarından biri olan SAHA EXPO, kapılarını ziyaretçilere açtı. 90 bin metrekarelik bir alanda düzenlenen fuara bu yıl 120 ülkeden 1478 firma katılıyor. Fuar boyunca yabancı ülkelerden gelen resmi ve ticari heyetler ağırlanırken, yerli ve milli teknolojiler dünyaya tanıtılıyor. 25 bin birebir görüşmenin yapılması beklenen fuar sonucunda, 200 işbirliği anlaşması imzalanması ve toplamda 3 milyar dolarlık bir hacim yaratılması öngörülüyor.

HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, SAHA EXPO’da sergiledikleri ürünler hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Nacar, simülasyon ve otonom ürünlerden komuta kontrol sistemlerine kadar geniş bir yelpazede yenilikçi çözümleri sergilediklerini belirtti. “Havelsan olarak, 2024 SAHA EXPO Fuarı’nda simülasyon otonom ürünlerimizi, komuta kontrol ürünlerimizi sergiliyoruz. Burada ayrıca kent güvenlik sistemleri gibi alanlarda da ürünlerimizi göreceksiniz,” diyen Nacar, stand alanlarında insansız otonom araçlar ve sürü teknolojisi gibi ileri teknolojilerin sergilendiğini ifade etti. 

Nacar, fuar katılımcılarına sundukları yenilikler arasında Cengaver isimli bir sistemin de bulunduğunu aktardı: "Cengaver ismini verdiğimiz tek el simülasyonu, sahada hareket halindeki ellerin üzerinde takılı olan sensörler vasıtasıyla karargahta onların sağlık ve durum bilgilerini alıp değerlendirebildikleri bir sistem." Bu sistemin ayrıca stratejik seviyede komuta kontrolü sağlayan Hareket Merkezi ile entegre olduğunu da ekledi.

Geleceğin dijital birliklerine yönelik çözümler üzerinde de çalışmalar yaptıklarını belirten Nacar, “Bu sistem otonom ve yapay zeka ile beslendiği için de dijital birliklere giden geleceğin harekat ortamını canlandırabiliyoruz,” dedi. Ayrıca simülasyon ürünleri arasında harp oyunları da bulunuyor. Nacar, bu oyunlarla taktik ve strateji geliştirmenin öğretilebildiğini ve bu kapsamda eğitim merkezlerinin kurulduğunu belirtti. Bu merkezlerde pilot eğitimi, operatör eğitimi ve insansız araç eğitimi gibi pahalı eğitimlerin verildiği simülatörlerle donatılmış sistemler kullanılıyor.

HAVELSAN’ın geliştirdiği bir diğer önemli teknoloji ise yapay zeka temelli ve açık kaynak teknolojisine dayanan grupsal kaynak yönetim sistemi. Nacar, bu sistemin özellikle açık kaynak olması nedeniyle lisans yüklerinden kurtulma avantajı sunduğunu vurguladı. Ayrıca, HAVELSAN’ın geliştirdiği üretken yapay zeka teknolojilerinden de bahseden Nacar, "main GPT ismini verdiğimiz bir transformör konusu var. O büyük dil işleme konusunda uzman şu anda öğreniyor. 9 milyar parametreye kadar öğrendi ve daha fazlasını da öğrenecek," diye konuştu.

GROWTECH.ANTALYA 23. yılında rekor katılımcı sayısıyla kapılarını açıyor! GROWTECH.ANTALYA 23. yılında rekor katılımcı sayısıyla kapılarını açıyor!

Nacar ayrıca kent güvenliği yönetim sistemi alanında uzun yıllardır geliştirdikleri yazılımlardan söz etti. “Kent güvenlik yönetim sistemi kameralarından akan video verilerin analizi, yapay zekayla anomalilerin tespiti gibi işlemler, trafik cezalarının tespitinden araçların tipine kadar analiz ediliyor,” diyen Nacar, bu alandaki I-Minor isimli ürünlerinin güvenlik güçleri tarafından kullanıldığını belirtti.

Nacar’ın son olarak değindiği ürün ise Advent oldu. MilGem gemilerinden başlayarak Türkiye’nin en büyük gemileri olan TCG Anadolu ve TCG Derya’da kullanılan bu sistemin, savaş yönetim ve harekat merkezleri için stratejik bir çözüm sunduğunu dile getirdi. “Geminin üzerinde bulunan tüm silah, sensör, elektro-optik ve radar sistemleri entegre ederek birbiriyle iletişim kurmalarını sağlıyoruz. Bu sistem şu anda 60’tan fazla yerli platformda ve 7 farklı ülkede kullanılıyor,” ifadelerini kullandı.

Nacar, SAHA EXPO’nun büyüyerek geliştiğini gözlemlediklerini ve fuardan büyük beklentilerinin olduğunu belirtti. Yabancı heyetlerle yapılan görüşmelerde yeni iş fırsatlarının doğmasını umduklarını ifade eden Nacar, “Saha Expo’dan beklentimiz hem yerli firmalarla işbirlikleri geliştirmek hem de dışarıdan gelen heyetlerle yeni iş fırsatları oluşturmak,” dedi.

Editör: Sude Yılmaz