Turkuvaz Medya Grubu ve Gastronomi Turizm Derneği iş birliğiyle düzenlenen Gastroshow, T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy katılımıyla başladı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ülkemizin turizm gelirinin 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak yaklaşık 56 milyar dolara ulaştığını belirterek, Türkiye’nin dünya turizminde ilk 5 içinde yer aldığını söyledi.

D S C01175

Açılış Konuşmalarının ardından gerçekleşen Gastrotalks oturumunda Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe ve Şef Somer Sivrioğlu, sektöre dair sorunları ele aldılar. Personel sorununun sektördeki en büyük sorunlardan biri olduğunu dile getiren Sivrioğlu, z kuşağını sektöre teşvik etmek için geleneksel şeflik algısının yıkılması gerektiğine değindi. 

Şef Somer Sivrioğlu, Fuar Dergisi mikrofonlarımıza açıklamalarda bulundu. Türkiye gastronomisinin dünyadaki yerini tartışan Şef, sektöre yeni kaılan gençlere ve gastronomi öğrencilerine önerilerde bulunarak şu ifadeleri kullandı: ''En önemlisi İngilizceyi çok iyi öğrenmeleri. Çünkü artık gastronomi dili biz yetişirken Fransızca idi. Ama artık İngilizce kendimizi ne kadar ifade edebilirsek, Türk mutfağını da dünyada o kadar iyi tanıtabiliriz diye düşünüyorum'' 

Dünyadan Türkiye gastronomisi nasıl gözüküyor, Nasıl daha iyi bir yere getirebiliriz, neler yapılması lazım, bunun paydaşları kimlerdir? konularını tartışacağını ve umut verici, ilham verici bir konuşma olacağını belirten Şef, Türk mutfağının dünyadaki yerini şu ifadelerle özetledi:

''Tabii ki biz Türk mutfağının kıymetini çok iyi biliyoruz, ama dünyaya bunu nasıl anlatıyoruz, bu konuda bazı tereddütlerim var. Daha iyi anlatabiliriz, Bu tip etkinlikler, yabancı misafirlerle bu tip konuşmalar, bu tip paneller  bunun için var. Bence hak ettiği, bizim bildiğimiz değeri bütün dünya çok iyi bilmiyor. Onu da bizlerin tanıtması lazım.''

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, ''THY, dünyanın en geniş uçuş ağına sahip'' THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, ''THY, dünyanın en geniş uçuş ağına sahip''

Gastrononmiyi bir sanat olarak gören Şef, "Biz şefler olarak yaratıcılığı ve el emeğini ön plana çıkardığımız için sanat eseri niteliğinde tabaklar ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Biz bu açıdan restoranlarımıza gelen müşterilerimize sanat eseri niteliğinde yemekler sunarak onları mutlu etmeye çalışıyoruz" dedi.

Editör: Sude Yılmaz