SIAL Fuarları Tanıtım Toplantısı, İstanbul Ticaret Odasi ev sahipliğinde Sial Network Genel Müdürü Nicolas Trentesaux ve SIAL Paris Direktörü Audrey Asworth'ün katılımıyla gerçekleşti.

Dünyanın önde gelen gıda fuarı SIAL, bir sonraki sergisini 19 - 23 Ekim tarihlerinde Paris'te gerçekleşecek. Fuarın 100 süpermarket büyüklüğünde olacağı belirtildi. 130 ülkeden 7.500 uluslararası katılımcıyı ağırlayacak olan fuarın 200 ülkeden 285.000 profesyonel ziyaretçiyi ağırlaması bekleniyor. Katılım gösterecek ülkelerin arasında ilk sırada Fransa, İspanya, Hollanda, İtalya ve Türkiye var. Türkiye, 1986 yılından itiabren SIAL Fuarlarına milli katılım gösteriyor. Türkiye milli stantları, Genel Gıda; Bakliyat, Meyve, Sebze; Bisküvi, Çikolata, Şekerleme; Dondurulmuş Gıda, Et ve Kümes Hayvanları, Gıda Ekipmanları ve Teknolojileri, İçecekler, Organik Gıda, Süt ve Süt Ürünleri ihtisas salonlarında yer alacak. 

Sial Network Genel Müdürü Nicolas Trentesaux, detayları Fuar Dergisi mikrofonlarımızla paylaştı.

WorldFood Proje Direktörü Semi Benbanaste, ''İş hacmimizi 1.5 milyar euro'dan 2 milyar euro'lara çıkaracağız'' WorldFood Proje Direktörü Semi Benbanaste, ''İş hacmimizi 1.5 milyar euro'dan 2 milyar euro'lara çıkaracağız''

Yılda dünyanın çeşitli yerlerinde yaklaşık 12 etkinlik düzenlediklerini belirten Trentesaux, ''En büyüğü Paris'teki etkinliğimiz. SIAL Paris'i aslında 60 yıl önce başlattık, bu yıl özel bir yıl dönümü kutluyoruz. SIAL Paris dünyanın en büyük fuarıdır ve dünya genelinden yaklaşık 7,500 - 8,000 katılımcıya ev sahipliği yapıyoruz. Ekim ayında Paris'te yaklaşık 300,000 gıda endüstrisi profesyonelini ağırlayacağız. Sadece Paris'te değil, Kanada'da, Asya'da - Çin, Endonezya, Malezya, Hindistan gibi birçok yerde bulunuyoruz. SIAL aslında dünyanın en büyük ağıdır.'' ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde gıda endüstrisi hakkındaki düşüncelerini ve SIAL fuarları ile sundukları çözümlerden şu ifadelerle bahsetti:

''SIAL fuarlarında tabii ki işin içinde ticaret var, çünkü burada katılımcılar ürünlerini satmak için, ziyaretçiler ise almak için geliyorlar. Ancak bu aynı zamanda ilham kaynağı olmak ve gıda endüstrisinin küresel trendlerini anlamak için büyük bir yerdir. Biliyoruz ki her ne kadar her yerde bir tür kriz olsa da gıda egemenliği herkes için çok önemli ve gelecekte 30-40 yıl içinde 10 milyar insanı beslemek için üretim şeklimizi yeniden keşfetmemiz gerekiyor. Bu da SIAL Paris'te ele aldığımız bir zorluk. 30-40 yıl içinde 10 milyar insanı besleme hedefimizde herkesi rol almaları için bir araya getirmeye çalışıyoruz.''

SIAL olarak yılda 10-12 etkinlik düzenlediklerini belirten Trentesaux, ''Paris’te 16 ve Kanada'da 25 yıl olmak üzere uzun süredir faaliyet gösteriyoruz. Montreal ve Toronto'da bulunuyoruz. Ayrıca ABD'de Las Vegas'ta da birkaç yıldır faaliyet gösteriyoruz. Asya'da tarihsel olarak Şanghay'da varız, Şanghay'da, 24 yıl önce, 2000 yılında başlattık ve Şanghay'daki SIAL fuarı dünya genelindeki en büyük dördüncü fuar haline geldi. 5000 katılımcı ve yaklaşık 200,000 ziyaretçi ağırladık. Ve Şanghay devasa bir hal aldı. Ayrıca Shenzen’de de kurulmaya karar verdik çünkü Shenzen Çin’in Güneyinde bir bölge. Ve Çin pazarının bu bölgesinden büyüyen bir talep var. Bu yüzden iki yıl önce orada da kurulduk. Ayrıca, Endonezyada da uzun bir süredir varız. Hindistan'da Yeni Delhi'de 2018'de bir etkinlik başlattık. Hindistan'ı seçmemizin nedeni, tabii ki 1.4 milyar nüfusu var ve uluslararası gıda talebi artıyor. O yüzden Hindistan’da büyük bir etkinlik hazırlamak için uğraşıyoruz. Malezya'da da varız, Güneydoğu Asya'da büyüyen bir diğer pazar. Singapur’da ve Cezayir'de devarız ve Fransa'da peynir gibi özel ürünler için çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Dolayısıyla geniş bir kapsama alanımız var.''

Trentesaux, İstanbul'da bir SIAL fuarı düzenleme planlarının şu anda olmadığını, bunun için İstanbul’un potansiyeline bakmaları ve değerlendirmeleri gerektiğini belirterek, ''Neden olmasın? Bu teklifi inceleyeceğiz.'' dedi

Editör: Sude Yılmaz