Türkiye’nin ‘Derin Teknoloji MerkeziTeknopark İstanbulPatent Effect tarafından 20 teknoloji kategorisi esas alınarak hazırlanan Türkiye’nin Patent Raporunda, patentli start-up’lara sahip teknoparklar arasında bu yıl da birinci oldu. Teknopark İstanbul böylece üst üste dördüncü kez birinci olarak zirveyi bırakmadı.

TIW Anadolu Buluşmaları, inovasyonun yeni merkezi İzmir’de gerçekleşti TIW Anadolu Buluşmaları, inovasyonun yeni merkezi İzmir’de gerçekleşti

Dünya Fikri Mülkiyet gününün hemen öncesinde açıklanan Patent Effect Raporuna göre; 1160 patentli start-up firmanın 880’i teknoparklarda yer alıyor. Rapora göre 95 patentli star-tup’a ev sahipliği yaparak zirvedeki yerini dördüncü kez koruyan Teknopark İstanbul, 2020’de 52, 2021’de 68, 2022’de 77 firma sayısı ile arka arkaya birinci olmuştu.

"Daha çok girişimin hayata geçirilmesini amaçlıyoruz”

Teknopark İstanbul Genel Müdürü M. Fatih Özsoy, “Patent Effect raporu globalde yaşanan düşüşe rağmen ülkemizin girişimcilik ekosisteminin dinamizmini koruduğunu gösteriyor.  Bu yıl 95 patentli start-up’a destek sağlayarak zirvedeki yerimizi üst üste dördüncü kez korumuş olduk. Bu başarı tüm girişimcilerimiz ve bizim için önemli bir motivasyon kaynağı. Teknopark İstanbul bildiğiniz üzere üniversite teknoparklarından farklı bir modelle, ABD’deki Silikon Vadisi modeli örnek alınarak kuruldu. Ülkemizin en ileri teknolojiye sahip Ar-Ge ve inovasyon merkezi olarak amaçlarımız arasında ileri teknoloji işletmelerinin büyümesini destekleyerek ülkemizin rekabet gücüne katkıda bulunmak yer alıyor. Teknopark İstanbul, sektöründe sergilediği liderlik ve sahip olduğu vizyonla kısa sürede küresel ölçekte tanınan bir inovasyon merkezi haline geldi. Bünyemizde artan start-up sayısı da bu çekim gücünün göstergesi. Firmalarımızın patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım tescili gibi süreçlerde desteklerimizi her yıl geliştirmeye devam ediyoruz. Gelecek yıllarda etki alanımızı genişleterek daha çok girişim fikrinin hayata geçirilmesine katkı sağlamayı, yerli üretimi desteklemeyi amaçlıyoruz.” dedi. 

10 bin 243 Ar-Ge mühendisi çalışıyor

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve İstanbul Ticaret Odası ortaklığındaki ‘Türkiye’nin derin teknoloji merkezi’ Teknopark İstanbul, girişimcilik ekosisteminde kısa sürede büyük pay kazandı. Savunma sanayii, siber güvenlik, enerji, yapay zekâ ve robotik sistemler ile biyoteknoloji gibi ülkemiz için stratejik olan birçok alanda Ar-Ge faaliyetleri yürütülen Teknopark İstanbul’da, 539 firma ve 10 bin 243 Ar-Ge mühendisiyle bugüne kadar 3 bin 531 milli proje üzerinde çalışıldı. Yaklaşık on yıldır fikirlerin filizlenmesini sağlayan kuluçka merkezi Cube Incubation; derin teknoloji odaklı kuluçka merkezi yapısıyla inovatif ve derin teknoloji tabanlı iş fikirlerine sahip 250’den fazla girişimci grubuna ev sahipliği yapıyor

Editör: Eslem Nur KARAMAN