Türkiye Innovation Week, bu yıl 11. kez Ticaret Bakanlığının desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) ev sahipliğinde düzenlenecek. Etkinlik, Haliç Kongre Merkezi'nde 10-12 Ekim tarihlerinde düzenlenecek. “Out of the Box: Human, Culture, Model” mottosuyla yola çıkan etkinlik, inovasyonun iş dünyasına, toplumsal yapılara ve kültürel dinamiklere olan etkilerini tartışacak. TİM Başkan Vekili Kutlu Karavelioğlu, etkinliğin detaylarını mikrofonlarımıza aktardı.

Türkiye'de Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin üstlendiği, içinde girişimciler, ihracatçıları, sanayicileri ve öğrencileri barındıran çok geniş, köklü ve yetkin bir ekosistem olduğunu belirterek sözlerine başlayan Karavelioğlu, “Bu ekosistemin ürünleri İnovasyon Haftası’nda paylaşılacak. 11 senedir bunu yapıyoruz. Bu sene biraz daha farklı, daha uzun, daha büyük bir alanda düzenliyoruz.”

Week Out of the Box: Human, Culture, Model mottosuyla gerçekleşecek olan Türkiye Innovation Week’in bu motto ile vermek istediği mesajı, şu ifadelerle açıkladı:

“İnovasyon Haftası, Türkiye'de çoğumuzun bilmediği ama aslında çok geniş, çok köklü ve yetkin bir ekosistemin yıllık çalışmalarının özetlendiği bir hafta. 11 senedir böyle oldu. Biz bu sene Out of the Box Human Culture Model mottosuyla aslında inovasyonun kutunun dışında düşünenler tarafından daha iyi geliştirebildiğini, bunun da üç önemli sac ayağının insan faktörü olduğu, onun motivasyonu ve yaratıcılığı olduğu, kültür faktörü olduğu, bu fikirlerin yeşereceği altyapının oluşması gerektiği ve cesur iş modelleri, yine daha önce uygulanmamış, daha riskli ama kazanımları daha büyük olabilecek, başarıyı sürdürülebilir kılabilecek, motivasyonu sürdürülebilir kılabilecek, inovasyonu da sürdürülebilir kılabilecek iş modelleri üzerinde çalışacağız.”

Markaları, kurumları ve bireyleri bir araya getirecek Türkiye Innovation Week'te yer alacak önemli isimleri açıklayan Karavelioğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Bu güne kadar, 10 İnovasyon Haftası’nda 1034 konuşmacı yer almış. Bu sene 118 konuşmacı, 22 panelde konuşacaklar. Tabii Türkiye'den çok önemli, kutunun dışında düşünmeyi başarabilmiş birçok isim var. Bir tanesi Formula 1 şampiyon pilotlarından Mika Hakkinen, yarışmada geliştirdiği tekniklerle gelişimcilik dünyasında başarılı olduğu söylenen, benim de konuşmasını çok merak ettiğim bir arkadaşımız. Bir başkası Christian Majgaard, bu da küçücük parçalardan büyük dünyalar yaratan Legoland'in fikir babası ve uygulayıcısı. Onlardan öğrenebileceğimiz çok şeyler olduğunu düşünüyorum.”

Karavelioğlu, “Bütün programlarımız gençlere yönelik. InovaTİM adlı açık inovasyon sistemimizle, bugüne kadar 6 bin üniversite öğrencisini mezun ettik. Bu yıl aktif üye sayımız 2,000'in üzerinde; 150 üniversiteden öğrenciler bu sistemde kayıtlı ve fikirden projeye geçişte ciddi bir eğitim alıyorlar” dedi.

Ayrıca, TİMTEB girişim evleri, TEB ile birlikte 7 ilde hizmet veriyor. Girişimcileri özel rekabete hazırlamak ve yatırımcı bulmalarına yardımcı olmak için kademeli bir yükseltme programı uygulandığını vurguladı. “Türkiye'de fikirlerin boşa gitmesini istemiyoruz. Fikirlerin görünür hale gelmesi ve değerlendirilebilmesi bizim için önemli” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Teknoloji Girişim Ekosistemi Son 4 Yılda 4,7 Milyar Dolarlık Yatırım Aldı Türkiye’nin Teknoloji Girişim Ekosistemi Son 4 Yılda 4,7 Milyar Dolarlık Yatırım Aldı

Karavelioğlu, İnovaLİG programı aracılığıyla büyük şirketlerin kurumsal sistemleri ile dünya ile rekabet ettiklerini belirtti. Bu yıl inovasyon haftasında 4 yarışmanın ödülleri verilecek ve Cumhurbaşkanı'nın etkinlikte yer alacağı duyuruldu.

TİM Başkan Vekili, Türkiye'nin global inovasyon endeksinde geçen yıl 73. sıradan 37. sıraya yükseldiğini belirterek, “Orta ve yüksek gelirli ülkeler grubunda 4. sıradayız. Bu, başarılı bir inovasyon ekosisteminin işareti” dedi.

Karavelioğlu, bir ülkede yatırım ortamının olup olmadığını belirleyen en önemli faktörlerin başında yenilikçilik ve girişimcilik ekosisteminin geldiğini ifade etti. “Eğer bir ülke fikir üretebiliyor ve bu fikirleri hayata geçirebiliyorsa, o ülke yatırım alır. Bu da hizmet ve mal üretiminde uzmanlaşmasına ve gayri safi milli hasılasının artmasına katkıda bulunur” şeklinde konuştu.

Son olarak, insan kaynağının kalitesinin inovasyondaki ve girişimcilikteki başarılarla doğrudan ilişkili olduğunu belirterek, “İleri gitmiş ülkelerde, inovasyonda ve girişimcilikte önde olduklarını görmekteyiz” dedi.

Editör: Sude Yılmaz