Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın ekim ayı dış ticaret rakamlarını açıkladığı Antalya’da düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulundu. Gültepe açıklamalarında TUSAŞ’a yönelik gerçekleşen terör saldırısını da kınadı.
Gültepe, Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın ekim ayı dış ticaret rakamlarını açıkladığı Antalya'nın Serik ilçesi Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmasında, TUSAŞ'a yapılan saldırıyı kınadığını söyledi. Türkiye'nin terörden çok çektiğini belirten Gültepe, hiçbir terör eyleminin kendilerini yollarından döndüremeyeceğini ifade etti.
Açıklamalarında ekim ayı ihracat rakamlarını değerlendiren TİM Başkanı Mustafa Gültepe, "Geçen yılın Ekim ayına göre yüzde 3,6 artıdayız. Bu rakamla birlikte bugüne kadar ki en yüksek ekim ayı ihracatına imza attık. İlk 10 ayda 216,4 milyar dolara ulaştık. Son 12 ayda ise 262,3 milyar doları aştık. Elbette mal ihracatının yanında, hizmet ihracatında da gidişat son derece önemli. Hizmet İhracatçıları Birliğimizin tahminine göre ekimde yaklaşık 11 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.
En fazla ihracatın otomotiv sektöründe gerçekleştiğini bildiren Gültepe, şu ifadeleri kullandı:
“3,58 milyar dolar ihracata imza atan sektörümüzü yürekten kutluyorum. Otomotivi, 2,5 milyar dolarla kimya, 1,58 milyar dolarla hazır giyim, 1,55 milyar dolarla elektrik-elektronik ve 1,3 milyar dolarla çelik sektörleri takip etti. Oransal olarak ihracatını en fazla artıran sektörlerimiz yüzde 78 ile gemi ve yat, yüzde 61 ile savunma ve havacılık, yüzde 58 ile fındık, yüzde 45 ile zeytin ve zeytinyağı, yüzde 44 ile süs bitkileri oldu. Düşüş yaşanan sektörlere baktığımızda mücevher sektörümüz, yüzde 24 ile geçen ay ihracatı en çok gerileyen sektörümüz oldu. Mücevherin ardından hububat, kimya, yaş meyve ve sebze ile çelik sektörlerimizde gerilemeler yaşandı”
"Avrupa kıtasının toplam ihracatımızdaki payı yüzde 57 oldu"
Türkiye'nin ihracatındaki Avrupa kıtasının payı yüzde 57 olarak belirlendi. Gültepe, en fazla ihracat yapılan ülkelerin sırasını Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Irak ve İtalya olarak açıkladı. Ayrıca, 39 ülkede ihracatta yüzde 50’nin, 98 ülkede ise yüzde 10’un üzerinde bir artış kaydedildiği belirtildi. Genel olarak 122 ülkeye ihracat artışı yaşandığı ifade edildi. Avrupa Birliği, 9,9 milyar dolarla en çok ihracat yapılan bölge oldu ve diğer Avrupa ülkeleri ile birlikte kıtanın toplam ihracattaki payı yüzde 57’nin üzerine çıktı.
Gültepe, TİM verilerine dayanarak, geçen ay 64 ilde ihracat artışı görüldüğünü, en fazla ihracat yapan illerin İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir olduğunu aktardı. Eskişehir, Aydın, Giresun ve Düzce ise tarihlerinin en yüksek aylık ihracat rakamlarını elde etti. Ekim ayında ilk kez ihracat yapan 1.374 firmanın toplam katkısının 116,9 milyon dolar olduğu kaydedildi.
Birim ihracat değerinin 1,56 dolara ulaştığını ve bu değerde yüzde 7’lik bir artış gerçekleştiğini söyleyen Gültepe, paritenin de ihracata olumlu bir katkı sağladığını belirtti. Ekim ayında parite etkisiyle 342 milyon dolarlık bir artış yaşandı. Küresel talebin, ihracat performansında önemli bir rol oynadığı vurgulandı. IMF’nin raporuna göre, bu yıl ve 2025’te küresel büyümenin 3,2 oranında kalması öngörülüyor. Bu durum, gelecek yıl küresel talebin zayıf seyredeceğini gösteriyor. Dünya Ticaret Örgütü, 2025 yılı için küresel mal ticaretinde yalnızca yüzde 3'lük bir artış bekliyor.
Gültepe, üretim ve ihracatın ülke ekonomisi için kritik öneme sahip olduğunun bilincinde olduklarını, koşullar ne olursa olsun üretmeye devam edeceklerini vurguladı. 2024’ün zor bir yıl olacağını belirtirken, 10 ayı geride bırakmanın ve rakamların artıda olmasının önemini de dile getirdi.