Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, 1974'teki Kıbrıs Barış Harekatı'nın Türkiye'de milli savunma sanayisinin gelişmesi için bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Görgün, harekatın ardından ABD'nin uyguladığı ambargoların Türkiye'nin bağımsız güvenlik politikası için yerli ve milli savunma sanayiini geliştirme zorunluluğunu ortaya koyduğunu ifade etti.

Kıbrıs Barış Harekatı'nın, Türk savunma sanayisinin millileşme sürecini hızlandırdığını vurgulayan Görgün, 1973 yılında kurulan Türk Uçak Sanayi Anonim Ortaklığı (TUSAŞ) ve sonrasında ASELSAN (1975) ve HAVELSAN (1982) gibi şirketlerin kurulmasının savunma sanayine yapılan önemli yatırımlar olduğunu dile getirdi.

1980'li yıllarda silahlı kuvvetlerin ihtiyaçlarını yerli imkanlarla karşılamak amacıyla milli savunma sanayisinin kurulmasının öncelikli hedef olduğunu belirten Görgün, 1990'larda hazır alım döneminin yerini ortak üretim aşamasına bıraktığını söyledi.

Mehmet Şimşek: En kötü dönem geride kaldı Mehmet Şimşek: En kötü dönem geride kaldı

Görgün, Türkiye'nin savunma sanayisinde milli kaynakları esas alarak modernizasyon sürecine geçiş yapmasının, ülkenin savunma ve güvenlik ihtiyaçlarını yerli firmaların tasarım ve üretimleriyle karşılama politikasının benimsenmesiyle mümkün olduğunu vurguladı. Bu süreçte Savunma Sanayii Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (SAGEB) gibi kuruluşların önemli rol oynadığını belirtti.

Görgün, Türk savunma sanayisinin sunduğu milli ve bağımsız teknolojilerle ülkenin güvenliğine katkı sağladığını ve ekonomiye önemli katkılar sunduğunu da ekledi.

Editör: Sude Yılmaz