AA muhabirinin TÜBİTAK'tan edindiği bilgiye göre, 450 milyon dolar bütçeli "Türkiye Yeşil Sanayi Projesi", Dünya Bankası desteğiyle, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, TÜBİTAK ve KOSGEB aracılığıyla yürütülüyor. Proje, Türkiye'de sanayinin sürdürülebilir ve verimli yeşil dönüşümünü desteklemeyi amaçlıyor.
Bu girişimin bir parçası olarak TÜBİTAK, firmaları yeşil dönüşüm sürecinde yönlendirmek için tahsis edilen 175 milyon dolarlık bütçesini kullanarak bir "mentorluk" programı başlattı. "Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentorluk Çağrısı" ile KOBİ'lerin yeşil dönüşümü kolaylaştırılacak ve hızlandırılacak.
Bu çağrıyla seçilen mentorlar, KOBİ'lerin ihtiyaç duyduğu teknoloji tabanlı çözümler geliştirmeyi amaçlayan Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerini destekleyecek. Uzmanlar, teknoloji danışmanlığı, kapasite veya durum analizi, mevcut sorunların belirlenmesi, çözüm yaklaşımları ve firmaları yeşil teknolojiler konusunda güncel tutmak için yol haritası hazırlama konusunda uzmanlaşmış kuruluşlardan seçilecek.
Mentorlar, KOBİ'lerin yeşil dönüşüm açısından mevcut durumunu inceleyecek, ele alınması gereken konuları belirleyecek ve uygun çözümler geliştirme ve yol haritaları oluşturma ve uygulama konusunda rehberlik sağlayacak. Ayrıca, mentorlar KOBİ'lerin iş modellerini, tedarik ve değer zincirlerini, ürünlerini ve hizmetlerini yeşil dönüşüm bağlamında inceleyecek.
Program 2025 yılında başlayacak ve TÜBİTAK, mentorluk kapsamında teknoloji danışmanlığı, durum analizi ve diğer faaliyetler için %90'a kadar hibe desteği sunacak. Program için niyet mektupları 31 Ocak 2025 tarihine kadar TÜBİTAK'a sunulabilir. Başvurular 1 Şubat - 1 Mart 2025 tarihleri arasında değerlendirilecek ve sonuçlar 15 Mart 2025 tarihinde açıklanacak.
Mentorluk programına, gerekli kriterleri sağlayan sermaye şirketleri, üniversiteler, kamu araştırma merkezleri ve enstitüleri, sanayi ve ticaret odaları, dernekler, vakıflar ve sendikalar başvuruda bulunabilir.
Bu kuruluşlar tarafından sunulan niyet mektupları, KOBİ'lere danışmanlık ve teknik destek sağlama konusundaki uzmanlıkları, uzman havuzlarının kalitesi, benzer projelerdeki deneyimleri, yeşil dönüşüm mentorluğunda uygulanacak metodoloji, etik koşullara, toplumsal sorumluluğa, çevresel sürdürülebilirliğe ve toplumsal cinsiyet eşitliğine uyumları temelinde TÜBİTAK tarafından değerlendirilecek.
Program kapsamında çözüm ortaklarının KOBİ'lere sunacağı hizmetlerin süresi en fazla 6 ay olacak, hizmet bedeli ise KDV hariç en fazla 7.000 dolar olarak belirlenecek. Değerlendirme sürecinin ardından başarılı proje teklifleri KOBİ'lerle TÜBİTAK arasında sözleşme imzalanmasına yol açacak.